Beskyt mit privatliv,  Big Data

Er du selv skyld i telefonsælgere og tilbudsmails?

Artikelserie: Er du blevet tinget op af en telefonsælger, der vil sælge dig fx. “billig strøm” eller et alarmanlæg. Du tænker: “Jeg har da aldrig bedt om denne henvendelse?!”
Du modtager måske nyhedsbreve fra (reelle) virksomheder, som du heller ikke mindes at have bedt om at få tilsendt.

Sælgeren fra firmaet med “billig strøm” kunne oplyse min kone, at hun skam skriftligt havde accepteret, at firmaet måtte ringe (sende SMS’er, mail og snailmails!)

Dette indlæg handler ikke om den type spam, som udsendes fra underlige firmaer, der tilbyder alt fra Viagra, luksusvarer til spotpriser eller andel i en arv, men om henvendelser fra firmaer, som vi kender.

Ulovligt af sende breve eller mails, samt ringe dig op!

Stramninger i den danske lovgivning har løbende gjort det svært for firmaer at sende os reklame, om det har været som snailmail, emails eller klassiske telefonsælgere. Eksempelvis er Robinsonlisten, der gør det ulovligt at sende breve, mails eller ringe dig op, hvis du står på denne liste. Med mindre du har afgivet et skriftligt samtykke!

Udklip 1: Klik på billedet for at gå til Robinsonlisten i et nyt vindue.

Så hvordan kommer firmaerne omkring dette forbud og får dit skriftlige samtykke?

For nogle år tilbage fandt smarte reklamebureauer på, at lave en konkurrence på bl.a. Facebook: Du kunne vinde den nyeste iPhone eller en rejse, hvis du tilmeldte dig dette nyhedsbrev. Reklamebureauer havde så samlet en masse virksomheder bag denne konkurrence. Virksomhederne gik sammen om at betale for præmien. Til gengæld fik virksomhederne et skriftlige samtykke fra alle, der tilmeldte sig i håb om at vinde. I konkurrencens betingelser – som ingen læser – måtte virksomheden bag konkurrencen “dele dine kontaktoplysninger med deres samarbejdspartnere.”, samt derved til at ringe dig op og skrive til dig.

Udklip 2 fra www.takeoffer.dk
Udklip 3: Uddrag af betingelserne for en konkurrence om en rejse til Berlin.

Når du har afgivet dit samtykke, så gælder Robinsonlisten ikke længere. Og du skal nu selv finde frem til alle de “samarbejdspartnere”, som ringer dig op eller sender dig mails, sms’er eller breve for at afmelde dig disse henvendelser.

Vær opmærksom på dette, og endnu bedre læs betingelserne for konkurrencerne, næste gang du vælger at tilmelde dig en konkurrence eller et nyhedsbrev.

Og tilmeld dig Robinsonlisten!

Virksomhederne gør – naturligvis – alt for at gøre det svært for dig at læse deres betingelser. Jeg testede lige firmaet Takeoffer.dk.

Når man tilmelder sig deres tilbud, så er der ingen links til deres privatlivspolitik og betingelser på tilmeldingssiden. Dem skal du finde nederst på deres hovedside og her er udklip 2 hentet fra!