Gadgets,  Mobility

Test af Nokias G60 5G smartphone til kr. 2.200,-

Nokias nye smartphone kommer til en vejledende salspris på ca. kr. 2.200 incl. moms. Det er en lav pris for en smartphone med en stor skærm på 6,58 pixel. Men er den interessant for virksomheder ?

Mange virksomheder og offentlige institutioner vælger at benytte Android-enheder bl.a. fordi de er billige i indkøb og ofte leverer ret gode smartphones med mange gode funktioner.

Samsung har længe haft en dominerende plads på det danske marked, men jeg taler med flere og flere organisationer, der ønsker et billigere alternativ.

Derfor satte jeg mig for at teste den nye Nokia G60 smartphone, for at vurdere om det faktisk ville være en enhed, som jeg ville være tilfreds med, især set fra en organisations synsvinkel.

Android Enterprise Recommended

HMD Global (firmaet bag Nokia smartphones og tablets) har bekræftet overfor mig at enheden er Android Enterprise Recommended, og at dette meget snart vil fremgå af Android siden. Det betyder flere interessante ting for en organisation. (update 10/11/22: Enheden er nu AER godkendt).

  • Enheden kan enrolles via ZTE i organisationens MDM løsning, hvilket er centralt for den daglige drift af en masse enheder i en organisation.
  • enheden kan opgraderes med 3 versioner af operativsystemet Android. Enheden kommer med Android 12 og vil kunne opgraderes med Android 15.
  • Den vil løbende automatisk få sikkerhedsopdateringer udrullet.

Især det 2. punkt styrker enhedens ROI for en organisation, da dette betyder at enheden vil have en levetid på i hvert fald 3 år.

Android One – enhed

Denne betegnelse betyder at enheden kommer med en rent operativ system og kun har fået pålagt ekstra software til at styre kameraet på enheden. Herved slipper organisationerne for de mange apps, også kaldet bloatware, som mange alligevel ikke benytter og som blot forstyrrer.

Produceret i Europa

For nogle organisationer er det vigtigt, at de ved at de enheder, som de benytter er produceret i Europa. Dette så vi især med problemantikken omkring Huawei enheder for nogle år siden.

Min vurdering af hardwaren

Skærmen er på 6,58″ og enhedens mål er ca. 166 mm i længden * 76 mm i bredden og 8,6 mm i tykkelsen, (hvilket er lidt større end en iPhone 14 Pro Max og Samsung Galaxy A22 5G). Det er altid et kompromis: vil vi have en stor skærm, som giver et godt overblik eller en mindre skærm.

En stor skærm er vigtig for mig, da jeg bruger min smartphone til ganske mange ting: læse nyheder, læse mails, redigere Powerpoint, Live Teams møder (hvor jeg vil kunne se præsentationen).

Selve enheden virker ganske robust. Knapperne sidder på højre side. Her er den biometriske føler indbygget i tænd/sluk knappen og den er trukket lidt ind, så enheden ikke tændes når den ligger i lommen. Enheden er beskyttet mod vand og støv til klassificeringen IP52.

Kameraet på bagsiden er placeret i det venstre hjørne. Det betyder at enheden ikke ligger fladt på mit bord, men vipper, hvis jeg skal arbejde på skærmen.

Der er mulighed for Dual-sim eller ét simkort og et microSDXC-kort. eSIM er også en option. Bluetooth 5.1, GPS og NFC.

Jeg kan bruge mine Bluetooth forbundne earbuds, mit gamle min-jackstik headset og mit USB-D headset. Mit Zagg-keyboard er også tilsluttet.

Der er også tænkte på miljøet. Blandt andet er bagsiden på 100% genanvendt plast.
Skærmen er “Gorilla Glass 5”.

Batteriet – ” dages levetid”:

Enheden oplades med USB-C og understøtter 20W hurtig opladning, batteriet er på 4500 mAh. Men enheden har ikke trådløs opladning. Og det trækker faktisk lidt ned hos mig, der har trådløse opladere på kontoret, i bilen og ved natbordet. Nu skal jeg slås med en ledning. MEN…til gengæld så er jeg ovenud imponeret over batterilevetiden. Efter en normal arbejdsdag med mange telefonkald, læse mails, et Teams møde og brug af alverdens apps, så var der efter en lang dag 48% strøm tilbage (ca. kl. 20:30)! Her ville jeg have skulle oplade min tidligere smartphone. En konference dag med mange noter taget på enheden, billeder af præsentationer, opslag, mails under de mindre interessante indslag, osv. – altså et pænt over en gennemsnitsdags brug af enheden betød 31% batteri, da jeg gik i seng! Det er imponerende og kompenserer for den manglende trådløse oplader funktion.

Kameraet:

Da jeg normalt bruger mit Nikon DSLR kamera til at skyde billeder, så har jeg ikke brugt meget tid på at teste kameraerne på mine smartphones. Jeg har ikke sat mig ind i alle funktionerne og føler ikke jeg kan vurdere kameraet ordentligt. De billeder, som jeg har taget er dog blevet ret gode. Konference billederne af præsentationerne på det store lærred blev gode og ikke rystede, selv om jeg tog dem med en hånd og zoomet ind (2,4 gange). Bagkameraet kommer med 3 objektiver: et 50 MP f/1.8, et ultrabred på 5 MP blænde f/2.2, samt til dybden et 2 MP f/2.0 objektiv. Frontkameraet er på 8 MP f/2.0.

Min vurdering ved den daglige brug:

Min “home-screen”.

At flytte fra min Samsung enhed til denne gik let. Ja, som altid skulle jeg geninstallere MitID, MobilePay, osv. og det tager altid noget tid. Men nu valgte jeg at gå all-in i denne test.

Jeg skulle lige finde de daglige funktioner, som jeg kendte fra min tidligere enhed, men det tog ikke lang tid. Jeg skulle lige vænne mig til at bruge Google Fotos til at se de billeder, som jeg lige have taget. Mine widgets fik jeg hurtigt genetableret.

Jeg har testet den lille model med 64 GB. Jeg benytter også et 128 Gb. microSDXC-kort til data og billeder. Af de 64 GB intern lager bruger jeg 33 GB lager til apps. Da min MDM-løsning blokerer at jeg kan gemme firmaets data på mit SD-kort, så trækker det på din interne lagerkapacitet.

Jeg har endnu ikke fundet ud af hvordan jeg ændrer startskærmen, så jeg kan få flyttet dato linien øverst og søgebaren nederst.

Naturligvis var det let at konfigurere “Work Profile” og derved adgang til min organisations data (Alle apps med en lille hængelås på billedet her til højre).

Det irriterer mig en smule at enheden vipper, når den ligger på mit bord, fx. når jeg skal læse mine mange nyheder. Men det skyldes nok også min måde at bruge min smartphone på.

Jeg har ikke testet enheden mht. certificeringen IP54. Har ikke ville “tabe” den på gulvet eller i en spand vand, da jeg skal levere enheden tilbage til Nokia (og gerne i brugbar stand).

Jeg har været glad for Samsung Dex muligheden og denne option vil jeg nok komme til at savne. Jeg har heller ikke kunne få enheden til at blive vist på en monitor, når jeg tilslutter et HDMI-kabel via en adaptor til USB-C stikket.

Efter at have testet enheden i 14 dage nu, så oplever jeg at enheden bliver sløv efter et par dages effektiv brug. Så genstarter jeg enheden, og så er alt “renset” og den kører normalt. Dette er lidt irriterende. Jeg har fået oplyst at kommende modeller vil have en software funktion, der netop optimerer dette problem ved at rense ud i memoryen.

Min samlede vurdering:


Det har været en spændende uge. Jeg kan ikke udsætte noget på “look-and-feel” oplevelsen eller min fornemmelse af kvaliteten, ud over at enheden vipper, når jeg skal bruge den (har ikke benyttet et cover).

Jeg ville nok vælge den “store” model med 128 Gb intern hukommelse, der har en vejledende pris på lige under 2.400,- incl. moms.
Jeg mangler klart den trådløse opladningsmulighed.

Kunne jeg overveje at bruge den, som firma enhed i en stor organisation ? Ja, så absolut. Den lange batteri levetid, at den kan indrulles i MDM løsninger med ZTE, den lange levetid og ikke mindst den lave pris gør den absolut interessant for virksomheder.

Taget i betragtning, at det er en stor smartphone til under kr. 2.500,- i vejledende udsalgspris, så her tale om en enhed, som jeg godt kunne fortsætte med at bruge.