Device Management,  Mobility

VMware, og derved MDM løsningen AirWatch, opkøbes af Broadcom.

I maj 2022 annoncerede virksomheden Broadcom, at man ville opkøbe virksomheden VMware.
Det bliver spændende at se, hvilke konsekvenser det vil få for MDM løsningen WorkspaceOne. Mange kender stadigvæk løsningen, som “AirWatch“, der benyttes af mange danske virksomheder og kommuner.

Jeg har arbejdet med MDM løsninger i snart 17 år og set hvordan de forskellige innovative virksomheder, som fx. OneBrigde, Zenmobile, IntelliSync, Afaria, AirWatch, Maas30 og MobileIron, blive opkøbt af større virksomheder, der ønskede at implementere deres løsninger i deres portefølje af produkter, og ofte også smelte sammen med disse. Og det er sjældent gået godt.

I efteråret 2021 valgte DELL af udskille VMware til en selvstændig virksomheden med henblik på salg. Spekulationerne gik herefter på om VMware skulle sælges eller skulle forblive med at være en selvstændig virksomhed.

Disse spekulationer og opkøb er interessante, fordi det altid har en påvirkning af de løsninger, som disse virksomheder har i deres portefølje. I forbindelse med Broadcoms opkøb af sikkerhedsfirmaet Symantec, så vi hvordan nogle af Symantecs løsninger blev frasolgt eller udfaset. Symantec mistede markedsandele og momentum.

Vi har lige set hvordan Citrix nu stopper udviklingen af MDM løsningen Xenmobile, som kom fra en opkøb af virksomheden Zenprise. Ivanti opkøbte i 2020 MDM producenten MobileIron. VMware opkøbte Airwatch tilbage i 2014. GOOD blev opkøbt af BlackBerry i 2015. SAP opkøbte Afaria i 2011. IBM opkøbte Maas360 i 2013 og Apple opkøbte Fleetsmith i 2020. Blot for at nævne de væsentlige løsninger, som er at finde på det danske marked i dag.

Fælles for alle disse opkøb er følgende:

  • udviklingen drosles ned eller går i stå, imens man afventer en strategi udmelding fra den opkøbende virksomhed om hvad de påtænker at gøre med de forskellige produkter (og medarbejdere).
  • medarbejderne flytter til andre virksomheder, enten fordi de forventer at deres stillinger bliver nedlagt eller fordi de ikke ønsker at arbejde i den nye virksomhed. Nogle flytter også fordi de ikke kan se sig selv arbejde med den nye strategi. Know-how forsvinder.
  • den nye ledelse har ofte andre planer for de løsninger, som de opkøber. Jeg ser en klar tråd i, at de opkøbte MDM løsninger, skulle understøtte og integreres i opkøberens andre løsninger og ikke forblive et selvstændigt produkt.
  • i forbindelse med opkøbet skulle de to organisationer forenes, dvs. folk skulle have nye roller, nogle blev opsagt, der skulle implementeres nye prisstrukturer, løsningerne skulle rebrandes under andre navne, osv.
  • kvaliteten på den tekniske supporten af løsningerne falder bl.a. pga. ovenstående punkter.

Alt i alt betyder disse opkøb, at fremtiden for de opkøbte produkter bliver usikker. Og kunderne er de sidste, der får indblik i hvor deres MDM løsninger kommer til at bevæge sig hen.

Jeg har igennem årene siddet med så mange forvirrede og usikre kunder, og har prøvet mit bedste at supportere dem i denne overgangsperiode, som kunne vare alt fra 6 måneder til 1½ år.

Løsningernes kompleksitet stiger.

En anden konsekvens af disse opkøb har ofte været at MDM løsningerne blev integreret i de andre løsninger, som de opkøbende virksomhed havde i porteføljen. Det betød at MDM-løsningerne fik nye funktioner i forbindelsen med integrationerne til disse andre løsninger. Herved blev løsningerne også mere komplekse. NU var det ikke længere “blot” en MDM løsning, men total løsninger, der samlede PC-drift, sikkerhedsløsninger, virtuelle platforme, adgangshåndtering, mv. i en “Workplace løsning”.
Ja…jo, der er organisationer, der har købt ind på de store løsninger, men min erfaring igennem de 17 år, og stadigvæk den dag i dag, er at langt de fleste kunder stadigvæk “blot” har brug for at kunne administrere organisationers enheder, rulle apps ud og definere sikkerhed.

Derfor bliver de også spændende at se hvad Broadcom har tænkt sig at gøre med VMwares mange forskellige løsninger, og ikke mindst det lille MDM-produkt AirWatch.

Her i skrivende stund afventes en godkendelse fra EU-kommisionen før opkøbet kan endelig gå igennem.

Er du interesseret i at vide mere om hvad der kommer til at ske med VMwares løsninger, herunder WorkSpaceOne/AirWatch, så vil jeg opfordre dig til at følge med i nyhederne fra VMware Explore (tidl. VMworld), som afvikles fra d. 7. – 10. november ’22. Jeg vil forsøge at bringe dem her, om end jeg desværre ikke selv kan deltage i år i Barcelona (kan ikke følges online).