Beskyt mit privatliv,  Big Data,  Overvågning

Spændende thrillerkrimi om overvågning og DeepFake til de lange vinteraftener.

Skal vi acceptere alle de mange overvågningskameraer, der indsamler data om vores færden? Skal vi have engelske tilstande? Eller skal vi lige stoppe op og vurdere hvad de mange kameraer og den meget data kan bruges til.

Inden jeg kommer til denne krimiserie, så vil jeg fremhæve en kort video, som har overrasket mange. Det er en optræden på Americas Got Talent showet i 2022. Du skal blot se de første 30 sekunder af videoen herunder, som starter et stykke inde:

Teknikken kaldes “DeepFake” og har været omtalt i flere år nu. Det interessante i denne video er, at den er live! Computeren, der behandler det optagede og sender det op på det store lærred, foretager transformationen med det samme!

Forestil dig at det nu er en politiker, der skal deepfakes. Den benyttede standin skal nu blot står foran fx. Capitol Hill d. 6. januar i år og komme med udtalelser, der skal påvirker seerne til fx. at deltage i stormen på Capitol Hill!
Det er skræmmende hvad vi vil se i fremtiden at deepfakes kan bruges til.

C-More thrilllerserien “The Capture”.

Og det er netop den problemstilling, som serien “The Capture”, der kan ses på streamingtjenesten C-more, tager op.

Filmoptagelser viser at en tidligere soldat kan have begået et mord, men da soldaten får forevist videoen hævder han, at det man ser på videoen slet ikke var det der reelt skete. Serien tager ikke blot og håndterer problematikken omkring denne video, men også efterretningstjenesternes begrundelser for at tage DeepFake i brug. Serie 2 vender nu problemstillingen en omgang og stiller de store spørgsmål: hvordan kan DeepFake bruges til international politik og manipulation. Og hvem skal vi stole på ?

Selve krimien er absolut i den bedste ende af gode engelske krimier. IMDb har en rating på 7.9 og det er en af den type serier, hvor du tager endnu et afsnit og endnu et. Plottet er spændende, der er underliggende historier, der fletter sig fint ind og ud af seriens afsnit. Når du har set Serie 1’s 6 afsnit, så springer du hurtigt videre til Serie 2.

Hvis du har en interesse for overvågning, hvordan vores data kan blive udnyttet, DeepFake-teknologien, og ikke mindst de grundlæggende politiske og etiske spørgsmål, der ligger bag dette, så er det absolut en serie, som du skal bruge vinteraftenerne på. Det skræmmende er, at teknikken sikkert allerede bliver benyttet. Det er i hvert fald ikke science fiction.

Hvis du “blot” trænger til en god thriller, så er tempoet højt og plottet, som sagt godt

Teleselskabet Telia har netop givet alle deres abonnenter gratis adgang til streaming tjenesten C-More.