Gadgets

Undgå Netatmo’s produkter. De er umulige!

Julen skulle bruges til at få opsat mit indkøbte Netatmo udstyr. Nu havde jeg tid og ro til at få alt dette udstyr til at virke. Det kom til at sætte min julefred og tålmodighed overstyr og jeg var tæt på at arkivere det hele i skraldespanden for metal! Derfor har jeg valgt at komme med “Min Mening” om Netatmo’s løsninger her.

Tilbage i årets første måneder investerede jeg selv i 2 forskellige Netatmo produkter: 1) Netatmos vejrstation, dvs. både indendørs og udendørsmodul (model “Home Weather Stattion”) og 2) Overvågningskameraer, sensorer og alarm (Model: “Alarm System with Camera”)

Men nu skulle udstyret sættes op hos en god ven. Juleferien gav tid til dette projekt. Han havde selv erhvervet sig Netatmo indendørs “vejr”-modul (model “Healthy Home Coach”)
Jeg vil jo påstå, at jeg er ganske erfaren i at sætte IT-udstyr op, og ingen af os er blege for at følge en brugsforvirring.

Da jeg rådførte mig med kollegaer tilbage ved årsskiftet, så fortalte de mig, at jeg måtte forvente en del besvær med opsætningen. Jeg skulle også forvente at enhederne tabte internetforbindelsen igen og igen, især det udendørs kamera. Jeg kan huske, at jeg var skeptisk, for Netatmo var jo et kendt mærke med mange forskellige produkter.

Jeg ledte alligevel efter alternativer, men da enhederne skulle placeres synligt i stuerne, så betød designet af enhederne også noget. Og her må man give Netatmo, at det er et lækkert design. Indendørskameraernes design er diskret. Man føler ikke, at kameraerne overvåger alle ens handlinger. Udendørskameraerne valgte jeg fra. Når jeg tænker tilbage til begyndelsen af 2022, så kan jeg godt huske, at jeg brugte en hel del tid på at sætte de forskellige enheder op den gang. Men nu var det indkøbt og så skulle det naturligvis bruges!

For en god ordens skyld skal lige nævnes, at jeg har fået et andet alarmanlæg, og derfor har jeg ikke lige haft fokus på at få Netatmo kameraerne og sensorerne rekonfigureret.


Netatmos Alarm system med kameraer.

Vi havde 2 indendørs kameraer, 3 sensorer og en alarm, som skulle sættes op.

Først skulle et af kameraerne sættes op og fungere, som “Big Module”. Det gik der noget tid: med ca. 30 min! Herefter skulle vi have det andet kamera sat op. Det forsøgte vi at få til at fungere og brugte godt og vel 3 timer på dette over 2 dage, for blot at konstatere at systemet nægtede at registrere det sidste kamera!
Vi har søgt efter svar på det store internet og Youtube, men uden held. Og det er immervæk et kamera til ca. kr. 1.400,-.

Man venter og venter….og venter!!

Hele tiden skal man vente på, at den ene enhed finder den anden, skifter fra grøn til rød eller at appen skal registrere enheden, så man kan komme videre til næste trin i konfigurationen. Der går ufatteligt meget tid med at vente. Og hvis man ikke sidder og stirrer, så går appen i “timeout”, fordi man lige skulle hente en kop kaffe.

Lettere gik det med sensorerne, da vi først fandt ud af, at man skal være meget hurtigt til at sætte batteridækslet på og ikke fumle med det. Når først en sensor var fundet, så skulle vi selvfølgelig lige vente på at den blev konfigureret, inden vi kunne gå videre.
Alle moduler, dvs. sensorer, alarmer, ekstra kameraer eller vejrmålere, skal konfigureres ved at være ca. 10 cm. fra “big modulet”. Dette er bøvlet og minder om IKEAs utålelige Smart-Home lampesystem.

Vi lærte også, at det klart er en fordel at konfigurere enhederne på en Android enhed, fremfor på en iPhone, idet man jo kan have flere apps kørende på samme tid. Det vil sige at “ventetiden” kunne bruges på at søge efter råd på Youtube og hos Google, samt finde god musik på Spotify.

Alarm-enheden gik også let at aktivere. Men nu havde vi også et indblik i Netatmos ingeniørers ulogiske tankegang. Blot for at konstatere, at enheden mister forbindelsen til systemet fra tid til anden. Dette har vi endnu ikke fået løst og derfor vil alarmen sikkert ikke virke, når den skal.

Vi endte, som sagt med at opgive med at få det andet kamera til at virke.


Du kan kun bruge den medfølgende strømforsyning!

Kameraerne og indendørsmodulerne skal have strøm fra den medfølgende strømforsyning. Det er en kluntet strømforsyning med en meget lang ledning, der slutter i et USB Micro-B stik.

Har du fx. en kort ledning og en USB-adaptor fra fx. en tidligere Android smartphone og tænker, at den kan jeg da bruge, så bliver du skuffet. For Netatmo vil gerne have at du bruger deres hvide strømforsyning.
Det kan dog lade sig gøre, men så skal du på jagt efter en oplader, der har et output på 5 Volt og 2000 mA, samt et USB-A-til-USB-micro-b kabel.


Netatmo’s vejrstation er ligeså umulig.

Vejstationen består af et indendørs modul, der måler temperaturen, CO2-niveauet, luftfugtigheden og lyd/støjniveauet. Udendørsmodulet måler temperaturen, lufttrykket og luftfugtigheden.
Systemet kan udvides med ekstra indedørs- og udendørs moduler, en regnvejrsmåler og en vindstation.

Vi skulle kun konfigurere indendørs- og udendørs-modulerne.

Problemerne er her stort set det samme. Man skal vente og vente og vente, og risikerer at processen går i “timeout”. Man skal fx. vende udendørs modulet 180 grader og være ret præcis, for at den grønne lampe lyser!

Og så skal man huske at slå deres reklamer fra!


Netatmos “Healthy Home Coach”.

Min kammerat havde erhvervet denne enhed, som ligeledes temperaturen, CO2-niveauet, luftfugtigheden og lyd/støjniveauet. Denne enhed leveres med sin egen app, men vi troede naivt at man naturligvis kunne bruge enheden sammen med vejrstationen, altså i samme app.
Men nej, det kan man ikke!

Installationen var lige så træls og langvarig, som ovenstående andre Netatmo produkter.

Med andre ord, så har man 3 forskellige appss(!) til at styre ens Netatmo hjem med.

Ønsker du at kunne se temperaturen, osv. i andre rum, i den samme app, som viser bl.a. udendørs temperaturen, så skal du overveje at købe et modul, der kan kobles til Vejr-stationen, og ikke dette produkt.


Vores konklusion:

Ja, Netatmo har et lækkert enkelt design. Men her stopper vores ros også.

Det er irriterende med 3 forskellige apps, som indeholder en masse reklamer for deres produkter. Især de to apps, der leverer temperaturen i de forskellige rum, burde samles i en og samme app.
Og i overvågningsappen, så burde det være meget lettere at slå alarmsystemet til, når man forlader huset.

Men det største kritik er opsætningen af samtlige enheder. Det er ikke logisk. Vejledningerne er dårlige, men værst er ventetiderne. Man sidder i begyndelsen og tænker hele tiden at noget er gået forkert, for så lang tid kan det da ikke tage. Så man starter forfra, indtil man opdager, at jo, det tager bare laaaang tid. Man skal være parat til at prøve flere gange.

Når enhederne pludselig mister internetforbindelsen, så skyldes det måske at man har skiftet WiFi-password. Klikker man videre, så henvises man til at nulstille ens router eller arbejde med manuelle omkonfigureringer af denne! Dette ville afskrække den almindelige IT-bruger!
Og nej, routeren fejler ikke noget og den skal man ikke pille ved. Det er Netatmo enheden, der ikke kan fastholde forbindelsen! Man skal blot tage strømkablet ud af enheden, vente(!) lidt før man tilslutter strømmen igen og så finder enheden – efter lidt tid – igen internettet.

Er man ikke en smule teknisk og rustet med GEVALDIG tålmodighed (og godt selskab), så ender man nok med at returnere udstyret!

Når man ser på prisen for disse 3 produkter: 1) ca. kr. 2.500,-, 2) ca. kr. 1.300,-, 3) ca. kr. 800,- og et ekstra kamera ca. kr. 1.400,-, så burde man kunne forvente bedre produkter!

Så….Nej, det er ikke produkter, som jeg/vi vil anbefale! Derfor får Netatmo’s produkter kun én stjerne.

Ps.: Alle enheder kører med seneste firmware og er alle placeret indenfor rimelig afstand fra routeren (3 meter), samt ganske tæt den centrale Netatmo “big module”-enhed.