Min erfaring af min ReMarkable® eNotebook.

Som mange andre har jeg længe været på jagt efter en eInk-enhed, en digital notesbog, og jeg har testet flere løsninger gennem årene: Microsoft Surface®, iPad®, Samsung Tablet, og selvfølgelig ReMarkable®. Efter lidt over 6 måneders brug af ReMarkable® føler jeg nu, at det er på sin plads at dele mine erfaringer og forklare, hvorfor jeg i dag benytter en Onyx Boox NoteAir2®.

Kindle 3

Men lad mig lige gå lidt tilbage: Hvad er en eInk-notebook? En eNotebook? En digital notebook? Jeg har tidligere slået det sammen og benyttet begrebet eNotebook.

Allerede i 2007 lancerede Amazon deres Kindle®, en enhed designet til at læse bøger. Denne første Kindle havde en skærm i gråtoner, og designet var ganske let og kompakt (ca. 20 x 12 cm). Siden da har eInk-teknologien udviklet sig, og i dag kan man på de fleste eNotebooks tage håndskrevne noter, læse PDF’er og eBooks, samt få adgang til digitale udgaver af aviser. Den store fordel ved eInk er den skærm, der er lettere at læse på i længere tid uden at belaste øjnene.

Håndskrevne noter i en digital verden

I dag kan man på de fleste eNotebooks også tage håndskrevne noter, samt læse PDF’er, eBooks, og den digitale udgave af aviser. Skærmen er stadigvæk basseret på eInk teknologi, hvor fokus skal være, at enheden er let at læse på og god at tage noter på.

Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg tog hurtigere og mere effektivt noter i hånden, især til møder og foredrag. Selvom jeg er hurtig på et tastatur, så er det stadig lettere at tilføje tegninger, skitser og mindmaps med hånden. Men jeg havde også et ønske om at kunne bruge mine noter i mails og dokumenter, og samtidig sikre dem bedre end i en klassisk notesbog.

Jeg begyndte at teste en række enheder: Apple iPad, Samsung Android Tablet og Microsoft Surface. Du kan læse mine erfaringer med disse enheder i tidligere blogindlæg. Ingen af dem kunne helt opfylde mine behov, som jeg opsummerede i dette blog indlæg med 15 krav til en digital notesbog.

Sikkerhed – en vigtig faktor

Men jeg havde også et ønske om at kunne bruge mine noter i mails, dokumenter, osv. Hertil kom et stort ønske om at sikre disse noter. I min nuværende jobfunktion skal jeg ofte læse og kommentere kontrakter, databehandleraftaler, lovtekster og sikkerhedsrapporter. Jeg ville gerne kunne skrive („annotere‟) mine kommentarer ind, overstrege eller fremhæve passager. Og endelig ville jeg gerne kunne tage disse med mig, så jeg kunne læse dem i flyveren, på terrassen, osv.

Sikkerheden på en eNotebook contra en klassisk notesbog.

Rigtig mange går rundt med notesbøger eller blokke, som de tager noter i. Det har jeg selv gjort lige siden studietiden for mange år siden. Udfordringen er blot her, at disse notesbøger indeholder ofte fortrolige og vigtige informationer. Sagsbehandlere, advokater, revisorer, ledere tager alle noter i disse bøger. Men hvad nu hvis man glemmer en notesbog et sted? Så er der reelt tale om en alvorligt databrud for en virksomhed.

Det blev derfor et vigtigt mål for mig, at erstatte denne notesbog med en digital notesbog, hvor jeg, som minimum, kunne have et password på enheden for at løfte sikkerheden.


Mine 6 måneders erfaring med en ReMarkable®:

I 2022-2023 kørte firmaet bag eNotebooken ReMarkable en heftig markedsføring og jeg tog kontakt til Peter, en gammel ven, som nu er ansat hos ReMarkable. Vi skrev sammen om sikkerheden og især om muligheden for en virksomhed at styre enhederne med en MDM-løsning. Enhederne kunne ikke (og kan stadigvæk ikke) håndteres ved hjælp af en virksomheds device management løsning og derved har virksomheden reelt ikke kontrol over disse data. Jeg skrev derfor nogle kritiske indlæg, som du kan læse her.

I efteråret 2023 faldt jeg over et rigtig godt tilbud på en ReMarkable 2 i Den Blå Avis. Jeg havde endnu ikke fundet en erstatning for min notesbog og fyldepen og jeg fik flere og flere dokumenter, som jeg skulle læse og tage noter til. Jeg ville gerne teste en eNotebook og endte med at slå til.

Det blev en god oplevelses!

Enheden er intuitiv at bruge og brugergrænsefladen er let at gå til. Er du venstrehåndet, så flytter du blot ikoner til modsatte side.

Hurtig opstart: Det er absolut vigtigt at man – med meget få klik – kan tage noter. Enheden startede hurtigt op fra dvale. Der kunne gå flere dage med flittig brug uden jeg behøve at tænke på at lade den op.

Håndskrift og konvertering: Enheden er lækker at skrive på. Der er ikke et „latency‟ mellem pennen og enheden, hvilket giver en god skriveoplevelse. Jeg var især glad for fonten: skråskrift.
ReMarkable®’s håndskriftsgenkendelse imponerede mig. Jeg lærte skråskrift tilbage i folkeskolen og kalligrafi og at skrive med fyldepen af min far. Når der skulle tages hurtige noter, så var jeg klar over at skrift genkendelses programmerne ville blive udfordret af mine kragetæer, når mine noter skulle konverteres til maskintekst.
Da vi lige havde set hinanden lidt an, så gik det helt hæderligt. Selv når jeg var mere omhyggelig med skråskriften, så kunne den genkende mine franske r’er. Faktisk imponerende.
Der var ingen problemer med det danske sprog.

En ganske smart ting her var, at når enheden konverterede min håndskrift, så blev maskinteksten indsat nederst i dokumentet og mine håndskrevne noter blev ikke slettet. Andre løsninger, som jeg tidligere havde testet, slettede håndskriften og indsatte maskinteksten. Men når konverteringen nogle gange slet ikke kunne læse min håndskrift, så blev det til underlige transskriptioner. Og nu havde jeg ikke længere mine håndskrevne noter, som jeg kunne gå tilbage til.

Noter kunne tagges, så de var lette at finde frem og de kunne gemmes i mapper, så jeg havde styr på de forskellige noter.

Overstregning: Der er naturligvis en overstregningspen, som kunne bruges på de håndskrevne noter eller PDF-dokumenterne.

PDF-dokumenter: Enheden er let at læse PDF-dokumenter på. Men jeg havde selvsagt ikke mulighed for at ændre skrift størrelser, som ved eBøger på en Kindle®, det gør det lettere at læse. Man kan zoome ind på en side, men så ryger teksten ud over skærmens margen. Derfor endte jeg med at læse i normal fuld A4-størrelse, hvilket er trættende i længden.

Når jeg skulle tage noter på disse PDF-dokumenter, så skrives disse i „lag‟. Det vil sige at man skriver ikke direkte på dokumentet, men der lægges et lag henover original dokumentet og på dette skriver man singe noter, markerer teksten, tegner, osv. Man kan have flere lag. Og endelig kan man skjule et eller flere lag. Dette er ganske smart.

Ro til fordybelse: En lille men absolut ikke ubetydelig fordel ved en ReMarkable er, at den ikke kan bruges til meget andet. Modsat en tablet, hvor man får notifikationer fra sine forskellige apps, let lige læser mails eller får beskeder via SnapChat, Messenger etc. Her blev jeg ikke forstyrret, når jeg fx. skulle skrive en kladde til et blog indlæg, læse og kommentere en kontrakt på 15 sider eller forberede mig til et møde. Denne erfaring kom til at betyde en del for mit kommende valg og en punkt til min liste over kravene til en eNotebook.

Størrelsen og vægt: En ReMarkable 2 vejer blot 403 gram og er ganske tynd 4,7 mm. Den måler omtrent det samme som en almindelig iPad, mere præcist 187 x 246 mm. Designet er lækkert og den er let at sidde med.

Office365 extensions: har man abonnement på deres cloud (backup) løsning, så kan man gøre brug at nogle Office365 extensions, som man downloader fra deres hjemmeside. Der tilføjes nu en knap i Word og PowerPoint, der tager det aktuelle dokument og konverterer det til en PDF og sender det til ens enhed. Endvidere kan man sætte enheden op til OneDrive.

Synkronisering med OneDrive, Google Drive eller Dropbox: Det er ganske let at sætte enheden op til ens private eller ens virksomheds Google Drive, Dropbox eller OneDrive.

Smartphone app: Remarkable leverer en app til iOS og Android, som giver dig adgang til de noter, som du har i deres cloud løsning.

Eksport af noter: Man kan kun eksportere sine noter ved at konvertere noten til en PDF-fil.

Datasikkerhed: Ja, noterne var bedre beskyttet end i den klassiske papir notesbog. Det er muligt at have en adgangskode til enheden på 4 karakterer. Det var ikke muligt at benytte biometri. Data på enheden er ikke krypterede i filsystemet (om end enheden kører på et Linux baseret OS). En virksomhed har ingen kontrol med de data, der er skrevet eller overført til enheden og ej heller hvis virksomhedens data bliver gemt i en privat Dropbox.

Udfordringerne her er flere, set med en CISO’s øjne: For det første så skal virksomheden give tilladelse til at disse extensions installeres. For det andet så skal virksomheden acceptere at den ikke kan styre sikkerheden på enheden, fx. ved at slette alle data, hvis enheden bliver stjålet eller medarbejderen stopper sin ansættelse i virksomheden. For det tredje, så er der altså ingen kontrol med de virksomheds data, som kan overføres fra Word, OneDrive, mm. til enheden og måske videre til en privat Dropbox eller smartphonen. Udfordringerne bliver forstærket, hvis noter og dokumenter er underlagt GDPR!

Prisen: I efteråret 2024 lancerede virksomheden en „ReMarkable Paper Pro‟, som er lidt større, tykkere og tungere, samt kan gengive farver. ReMarkable 2’eren er dog ikke faldet i pris. På deres shop kan den købes, som ny, for DKR 3.799,- (incl. pen og ekstra nibs, men uden cover og keyboard). Hertil kommer abonnementet, som koster DKR 348,- om året (tidligere var første år med i prisen, nu er det kun i 100 dage).


De mindre gode sider:

  • Der er ikke et kamera i enheden. Så tænker du sikkert: hvad skal du bruge et kamera til? Jeg tager ofte billeder af præsentationer ved foredrag, som jeg indsætter i mine noter. Det kan man ikke her.
  • Faktisk kan man ikke „se‟ fx. jpg-filer. De skal konverteres til PDF før de kan bruges her.
  • Spidsen („nib‟) på pennen blev hurtigt slidt, men der følger ekstra 8 nibs med.
  • Der er ikke Bluetooth i enheden, hvilket betyder:
    • jeg kan ikke bruge et almindeligt tastatur eller mit foldbare rejsetastatur begge med Bluetooth. Her kan man kun benytte ReMarkables eget tastatur.
    • jeg kan ikke overføre billeder (fra foredrag) fra min smartphone til enheden og indsætte dem i mine noget.
  • Konverteringen af håndskrift til maskintekst kræver 1) en internetforbindelse og 2) et abonnement på DKR 29,- pr måned.
  • Backup og synkronisering med deres backup og delings service „Connect‟ kræver dette abonnement på de DKR 29,- pr mdr.
  • Man kan ikke læse eBooks eller ePubs på enheden, og derved tage romaner og krimier med på ferie og bruge enheden, som en „Kindle‟.
  • Man kan ikke installerer andre apps fx. fra Google på enheden til fx. at læse bøger på Mofibo.
  • Jeg havde ikke stort held med at benytte søgemulighederne (man kunne bl.a. ikke søge i håndskrevne tekster).
  • Jeg fik ikke testet deres tastatur, da det aldrig gav mening for mig på denne enhed. Jeg kan ikke sidde og skrive længere tekster på et lille keyboard, og ideen er jo netop at jeg skal kunne skrive dem med pennen og så konvertere teksten.
  • Tabte tit pennen, selvom magnetismen skulle sætte den fast på siden. Det var irriterende.

Sammenfatning:

Efter seks måneders brug af ReMarkable 2 har jeg konkluderet, at en eNotebook virkelig er en uundværlig del af min dagligdag. Min smartphone er ganske enkelt ikke egnet til at håndtere alle mine noter, skriblerier, huskelister, mindmaps og lovtekster på en effektiv måde. Jeg har tidligere erfaret, at en traditionel tablet ikke fungerer optimalt til håndskrivning – men her er eNotebooks uden tvivl overlegen og langt mere effektiv for mig.

Jeg elsker at læse på ferie, hvad enten det er digitale magasiner om mine interesser eller romaner fra Mofibo. Jeg vil gerne undgå at slæbe 3-4 tunge bøger med mig på ferien, men desværre var denne mulighed ikke til stede med ReMarkable 2.

Som CISO i en stor dansk IT-virksomhed har jeg et stort ansvar for IT- og datasikkerhed. Efter grundig overvejelse har jeg måttet konstatere, at der er for mange udfordringer i forhold til vores databeskyttelses- og sikkerhedspolitikker til, at jeg kan forsvare at bruge ReMarkable 2 i et professionelt setup.

Som du måske allerede kan regne ud, bruger jeg ikke længere denne enhed. Jeg har i stedet skiftet til en Onyx Boox NoteAir 3C, som jeg snart vil skrive mere om. Jeg blev hurtigt opmærksom på de „mangler‟, som jeg har beskrevet i indlægget. Jeg gennemgik markedet for at finde en eNotebook, der kunne imødekomme flere af mine behov og punkterne på min kravliste – og det kommer jeg naturligvis tilbage til i et kommende indlæg.

ReMarkable kan desværre ikke opfylde mine sikkerhedskrav, herunder muligheden for at en virksomhed kan administrere enheden og dermed kontrollere data på enheden, f.eks. via en device management-løsning.

Overvejer en organisation at tillade brugen af en ReMarkable, og hvis der er en risiko for, at der vil blive gemt eller behandlet dokumenter og noter med personoplysninger, bør der udarbejdes en grundig DPIA (Data Protection Impact Assessment) samt klare retningslinjer baseret på denne analyse.


Lige en disclaimer: jeg betaler selv for det udstyr, som jeg bruger og omtaler her. Det sponseres ikke.