Hvad gør du når dine intime data er blevet hacket?
Jeg har tidligere omtalt en historie fra 2016, hvor et engelsk par fik deres smart-TV hacket, og hackerne lod kameraet optage deres “intime hyggestund” på sofaen (link).
Der har været flere danske historier (link) om afpresning på baggrund af et hacket webcamera . I mit tidligere blog indlæg giver jeg nogle bud, hvordan man kan beskytte sig.
I dag dukkede disse tweets op fra Københavns Politi:
Linket i tweetet: www.dkr.dk/it/sexafpresning/
Men det er ikke kun hackere, der kan afpresse dig (eller dine børn). Desværre er der også talrige eksempler på suspekte typer, der møder deres ofre i fx. chatrooms, dating sites og Facebook, hvor de gemmer sig bag en fake profil. Disse typer overtaler fx. deres ofre til at sende dem billeder og måske endda nøgen billeder. Andre indleder et web kamera samtale over fx. Skype, og har tilknyttet et program, der optager modpartens sendte billeder.
Uanset metode, så er målet at afpresse ofret!
Og hvad kan vi så gøre for at forhindre dette?
For det første, så skal vi tale om det med hinanden, så vi passer mere på mht. hvad vi deler og viser.
For det andet, så har Det Kriminal Præventive råd har bl.a. disse råd ved sexafpresning:
- Vær skeptisk, hvis en person, du kun har mødt på nettet, beder om intime billeder.
- Hvis du sender sexbilleder, så vis ikke dit ansigt på billederne.
Og endelig sørg for at have dækket dit kamera på din laptop, dit smart-tv, mv. , som jeg har beskrevet i dette indlæg:
Endelig kommer artiklen med nogle gode råd, såfremt du skulle blive udsat for afpresning. Jeg vil ikke gengive dem her, men opfordre dig til at læse dem her.
Tænk på dine medarbejdere!
Reelt kunne afpresning også bruges i forbindelse at få adgang til virksomhedens fortrolige data. Tænk hvis medarbejderen nu ikke afpresses for penge, men blot deres brugernavn og password henover en weekend.
Ja, jeg maler fanden på væggen og råber ulven kommer, alt i mens jeg tager min sølvpapirshat på. Men det er jo sket! Talrige gange!