Device Management,  Mobility

Hvad er MDM eller EMM og hvorfor kalder nogle det nu UEM ?

Dette indlæg skriver jeg fordi forkortelserne MDM, EMM og UEM er centrale, når man taler om virksomhedernes mulighed for at administrere organisationens mobile enheder.

Mange har hørt om MDM, men ser helt forkerte ud i ansigterne, når de hører begreberne EMM og UEM. Derfor tænkte jeg at jeg ville skrive et lille indlæg, der forklarede de 3 termer og som jeg kunne henvise til i kommende blogindlæg.

Her er reelt tale om 3 generationer af samme værktøj.

Først kom MDM-løsningerne tilbage i 0’erne, hvor MDM er forkortelsen for Mobile Device Management. Altså en løsning til at administrere de mobile enheder.

Med tiden kom der nye behov. Med bl.a. iPhonen betød pludselig at IT-afdelingerne gerne ville kunne udrulle udvalgte apps på medarbejdernes smartphones. Det fik sin egen forkortelse: MAM for Mobile Application Management.

Så kom Dropbox pludselig på banen i 2008, som betød at vi kunne gemme dokumenter på vores PC, og herefter også tilgå dem på vores tablet og smartphone i appen Dropbox. Nu ville virksomhederne gerne have styr på organisationens data og man udviklede værktøjer til dette, som blev forkortet med MCM for Mobile Content Management.

Forkortelsen MDM dækkede nu ikke længere alle funktionerne i disse værktøjer og man talte nu (i 2014) om 2. generation, som blev benævnt EMM for Enterprise Mobile Management løsninger.

Efterhånden udvidede ønsket om at kunne administrere andre enheder i organisationen. Man fik Apple TV i møderummene, scannere nede på lageret, printere rundt på skolerne, smartwatches, osv. Det blev også almindeligt at anse en laptop for at være en mobile enhed.

Derfor taler vi nu om 3. generations administrations løsninger, som nu benævnes UEM for Unified Endpoint Management.

Nuvel, så vælger mange stadigvæk at bruge forkortelsen MDM, som betegnelse for de management løsninger, der er på markedet idag.

Skal jeg være lidt nørded, så inddeler jeg de forskellige administrations løsninger på dagens marked i disse tre grupper:

  1. MDM, for de simple løsninger, der lige kan basal administration, over
  2. EMM for de løsninger, der også håndterer fx. MAM og MCM, og
  3. op til de store løsninger, der favner alle funktioner og ofte alle typer af operativ systemer og enheder under ét, som UEM løsninger.

Det kan også illustreres med denne model: MDM er en del af EMM, som er en del af UEM.