Data sikkerhed,  Overvågning

Undgå brugen af slang i det du skriver på internettet.

Forleden skrev jeg et indlæg om at man skal passe på hvad man skriver på internettet, og især brug af ironi og sarkasme. Jeg sad sammen med familien igår og vi talte om brugen af slang og hvordan de forskellige generationer (mis-)forstår dette.

Og her kom jeg så i tanke om en sag tilbage fra 2012, hvor et engelsk par blev tilbageholdt af Homeland Security i Los Angeles lufthavn på grund af brugen af slang i nogle tweets.

Lad mig starte med lige at give et kort referat: Leigh Van Bryan og vennen Emily Bunting skulle holde lidt ferie i Los Angeles. Leigh skrev dette tweet en uge før han skulle rejse til USA:

Det blev ikke bedre af at Leigh nogle uger inden afrejsen skrev dette tweet:

Kender man lidt til engelsk slang, så tror jeg, at de fleste danskere ved at ordet “destroy” er engelsk slang for “at have noget af en vild fest” mens man er i Amerika.

Tweetet om “at grave Marilyn Monroe op”, havde Leigh kopieret fra den amerikanske tv serie Family Guy. En oversættelse af dette citat ville være noget med at finde en masse smukke kvinder.

Men disse to tweets forstod de amerikanske grænsepoliti ikke, da Leigh og hans veninde landende i Los Angeles d. 23. januar. Her blev de blev lagt i håndjern og derefter afhørt og tilbageholdt i over 12 timer inden de blev sat på et fly tilbage til England, udvist af USA.

Læs flere detaljer i artiklen her.

Denne lille historie har to pointer:

1. Pas på hvad du skriver. Som jeg skrev forleden, så undgå ironi og sarkasme i det du skriver på nettet. Om det er Twitter eller måske blot et svar på Facebook eller AirBnB. Og læg også slang til ting, du ikke bør bruge på internettet.

2. Homeland Security og andre organisationer, som fx. NSA har godt styr på alt hvad vi skriver på internettet. De har fundet frem til Leighs tweets og lagt 2+2 sammen, for så at tilbageholde ham, når han landende i lufthavnen.

Jeg tror, at historier som denne er vigtig at skrive sig bag ørene. Og det er vigtigt at tage den med vores børn og unge, som måske ikke lige kan gennemskue konsekvenserne på lang sigt, når de skriver og poster noget på internettet.
Der har tidligere været historier fremme om danske journalister, som ikke kunne få indrejse visa til USA. Man mente, at det skyldes at de havde surfet en del på terror sider i forbindelse med research til deres artikler.

Og endelig så er der Edward Snowdens meget vigtige pointe: at når vi lærer hvordan indsamlingen af vores private data benyttes og især konsekvenserne af disse data går op for os, så fører det til selvcensur.
Men det er en anden historie, som jeg måske tager op i et andet indlæg.