Data sikkerhed,  Device Management,  Smartphone

Android OS er mere sikkert end iOS.

Det konkluderede det anerkendte analysebureau Gartner i deres rapport, hvor de analyserer og sammenligner forskellige operativsystemer, herunder iOS fra Apple, Android og Chrome fra Google og Microsoft Windows.

Jeg hører igen og igen, at enheder, der kører Android operativsystemet, ikke er sikre i forhold til især Apples operativsystem iOS. Faktisk ganske usikre.

Disse påstande hører fortiden til. Som jeg har blogget om de sidste par år, så valgte Android i forbindelse med version Lollipop” (OS5, som kom i 2014) at ændre radikalt i operativsystemet, deres måde at godkende apps på, mv.

Forleden var jeg til et arrangement, hvor bl.a. Google og Center for Cybersecurity talte om sikkerheden på de mobile enheder. Google opsummerede deres mange tiltag over de sidste par år: Nye api’er, skærpede krav til hardware producenterne, Google Play Protect, Oprydning i Google Playstore, mv.

Foto af præsentation til arrangement 20-1-2020

Men en ting er jo hvad Google hævder!

Og her kommer analysebureauet Gartner ind i billedet. Gartner er bredt anerkendt for at lave nogle grundige analyser indenfor især IT-markedet. De analyserer og sammenligner datacentre, firewalls, unified communication udstyr, og mange andre område (se listen her).

Man skal naturligviis forholde sig kritisk til Gartners analyser, men fremfor at forholde sig til påstande, rygter og gammel viden, så foretrækker jeg analyser og fakta. Det er vigtigt, når en organisation bl.a. skal definere en mobil strategi, at denne lægges på et objektivt grundlag.

Til arrangementet forleden fremlagde Google Gartners analyse publiceret i Januar 2019, hvori Gartner konkluderer at Android 9 er mere sikkert end iOS 12.1.3. Analysen er den du ser øverst i dette indlæg, og som jeg tog et billede af under arrangementet. (Vi blev oplyst, at vi ville få tilsendt alle arrangementets præsentationer, samt at vi godt måtte affotografere de enkelte slides).

Det kan være svært at se Gartners resultater på billedet øverst, og derfor at jeg lagt dem ind i dette skema, så du selv kan vurdere analysen og resultaterne.

Jeg har lagt tallene sammen og udregnet et gennemsnit, hvor maksimum score er 3 og minimum er 1. Her gav Gartner Android 9 en samlet score på 2,87 og iOS 12.1.3 en score på 2,5. Man kunne også sige Android fik 26 topkarakterer ud af 30, og iOS fik 18.

Den kritiske røst vil naturligvis pointere, at 1) analysen er publiceret for et år siden, og 2) at Apple har lanceret OS version 13.1, som indeholdt den største enterprise update siden iOS 8. Det skulle undre mig meget, hvis ikke Apple har adresseret nogle af de svagheder, som Gartners analyse fremlagde, i denne nyeste OS version.

Ifølge Googles repræsentant på arrangementet forleden, så skulle den nyeste version af denne rapport være lige på trapperne, hvor bl.a. Android 10 vurderes, og jeg regner med iOS 13.1.x.
Det bliver derfor spændende at se hvordan Gartner vurderer disse operativ systemer her i januar 2020. Det vender jeg naturligvis tilbage til, når analysen foreligger.

Men en ting kan vi fastslå og derved lægge myterne og gamle påstandene i graven (iht. Garner):

Android var i januar 2019 et mere sikkert operativsystem end Apples iOS.

Gartners analyse, hvorfra jeg har renskrevet ovenstående tal, kan også ses i Youtube videoen, som er offentliggjort her.