Beskyt mit privatliv,  Data sikkerhed,  Overvågning

Værktøjet “Blacklight” viser hvor meget du bliver overvåget?

Artikelserie: Virksomhederne gør alt for at lære os at kende. Cookies indsamler viden om os og følger os rundt på nettet. En cookie på én side deler oplysninger med fx. virksomheden Alphabet (ejet af Google), som samkører disse oplysninger og skaber en profil på os.

Argumentet er, at præsentere dig for relevante reklamer og ikke lige gyldige reklamer, mv. MEN disse profiler fortæller fx. også om du stemmer på højrefløjen, er veganer, katolik, ludoman, interesseret i Landrovere, har dybt hemmelige seksuelle præferencer, passer din træning, og meget mere.

Disse data er allerede mange penge værd og de får kun større og større betydning i fremtiden.

Vil du gerne vide hvor meget en hjemmeside forsøger at opsamle om dig?

Værktøjet “Blacklight” fra folkene bag organisationen TheMarkup analyserer en hjemmeside for dig. Og det kan være skræmmende hvad den finder.

Jeg har testet værktøjet med bl.a. hjemmesiden takeoffer.dk og nedenfor kan du se resultaterne:

Klikker man på de små pile til højre for hvert punkt, så får du en uddybning. Du kan teste det selv her (åbner i et nyt vindue).

Du bliver altså overvåget mere end 3 gange så meget af Add-trackers og hele 46 cookies mere end “normalt”. Man holder øje med hvordan du flytter henover siden med din mus og hvad du taster på siden. Dine data bliver endvidere sammenkørt af Facebook og Google.

Til højre kan du se Blacklights liste over de analyse-/reklamevirksomheder, som hjemmesiden deler informationer med.

Jeg har klippet de 3 største aktører ud af listerne herover, så du selv kan læse TheMarkup kommentarer til henholdsvis Facebook, Google Analytics og Alphabet.

Prøv selv!

Jeg har testet mange hjemmesider og resultaterne har nogle gange været overraskende. Nu er jeg i forvejen skeptisk og har interesseret mig for overvågning i mange mange år, men der har været sider, som overraskede mig. Tag for eksempel hjemmesiden www.hak5.org for “Pentest udstyr” (pænt ord for hacker udstyr, som benyttes af både de gode og onde hackere). Det overraskede mig, at de også overvåger deres kunder (Se resultaterne her).

For god ordens skyld så kunne jeg også konstatere at Blacklight ikke virker 100%. Blandt fandt jeg Facebook logo/cookies på flere sider, som værktøjet ikke fandt.

Men trods dette, så er dette værktøj blandt min favoritter i min browser!