Causerier

Mastodon er det nye Twitter.

Uroen omkring Twitter har betydet, at flere og flere søger over til det sociale medie Mastodon. Mastodon minder en hel del om Twitter, men har i mine øjne klare fordele. Læs her, hvordan du kommer på Mastodon.

I følge BBC oprettede 230.000 nye brugere sig på platformen i begyndelsen af november i år. Og antallet stiger. Det er den p.t. 16. mest downloaded sociale app på Apples App store og 8. mest downloaded på Android.

Twitter har ikke rigtigt slået igennem i Danmark fornemmer jeg, som det har i mange andre lande. De korte “tweets” giver mig en slags overskrifter på hvad der rør sig. I disse tweets er der ofte links til blogs eller artikler.

Jeg er nyheds-narkoman og følger derfor konti, som “CNN – Breaking News”, “BBC – breaking news”, og andre. Min konto er primært fokuseret på fagområder og derfor følger jeg konti, som Center for Cybersikkerhed, Datatilsynet, forskellige sikkerhedsproducenter, Edward Snowden, Max Schrems, og forskellige hackere, både white- og blackhattere, samt naturligvis Anonymous. Jeg følger også konti inden mobility og device management, så som Microsoft, Apple, Android, og andre

Jeg føler, at de korte tweets betyder at jeg har finger på pulsen. Ofte får jeg nyheder via disse tweets før jeg læser om dem andre steder eller hører om dem fx. i radioen.

MEN jeg skal gerne indrømme, at jeg har haft mine tanker om at støtte dette sociale medie, især i den sidste tid, hvor Elon Musk har ageret “enehersker” og er nødsaget til at komme frem til en model, der gør at han tjene nogle af de 44 milliarder US dollars, som han betalte for Twitter.


Da jeg hørte om Mastodon, gav jeg mig til at undersøge dette medie og fandt endnu flere grunde til at få oprettet en konto her.

For det første tiltaler det mig, at Mastodon ikke er ejet af en “tech gigant” og styret ud fra denne ledelses ønsker og kommercielle interesser. Mastodon blev opbygget af tyske Eugen Rochko i 2016, der ikke kunne lide den måde Twitter blev styret på.

For det andet er strukturen bag Mastodon, at have et decentrale netværk af serverer, der ejes af private personer, der støtter op om Mastodon. Alle kan være med til at understøtte dette netværk.

For det tredje er Mastodon bygget på “Open Source”, dvs. at programmeringskoderne, der ligger bag det hele er frit tilgængelig. Herved kan alle kontrollere at der fx. ikke er bagdøre til NSA eller andre bygget ind i koden. Lige som tjenesten Signal.

For det fjerde, så er der ingen algoritmer, der bestemmer hvad jeg skal læse i mit feed eller folk, som jeg skal følge. Jeg skal selv abonnere på emner, firmaer eller folk, som jeg vil følge. Det betyder også, at jeg slipper for reklamer. Det betyder også at et “Like” eller “Retoot” ikke øger dit toots rækkevidde ud til andre.

Og endelig, så er der reelt ingen moderatorer af indhold og brugere. Nogle ejere af serverene kan sætte deres egne regler, men de fleste har inden moderatorer. Dette har sine fordele og sine bagdele og det bliver spændende at se hvordan dette udvikler sig med tiden.


Hvordan kommer jeg på Mastodon ?

Det er ganske let!
Du klikker først på dette link: https://joinmastodon.org/servers

  • Først vælger du fx en server i Europa (1). Du kan også vælge en server baseret på et emne (2).
  • Du kan filtrere (3) efter bl.a. sprog og “legal structure”.
  • Når du har fundet en server, så ansøger du om en konto.

Har serveren “instant” tilmelding, så kommer du hurtigt videre. Herefter skal du ind og tilpasse din konto med fx. et profilbillede og lidt om dig selv.

Og til sidst, så skal du ind og finde de folk, emner, virksomheder, osv. som du vil følge. Husk at aktivere den lille klokke ved de konti, hvor du vil have en pop up på din smartphone. Du kan fx. se dem jeg følger på min konto. Det er naturligvis ikke alle Twittere, der har fået en Mastoton-konto endnu.

Find mig her: https://toot.community/@SamirMaktabi

Naturligvis findes der en app til både iOS og Android. Personligt fandt jeg det lettere at oprette min konto på min laptop, men det vil jeg lade være op til dig.

Fremover “tooter” du i stedet for at tweete.

Vi har været vant til at høre om tweets, altså de posteringer, som folk har lavet. På Mastodon hedder det et “toot”.

Pas på når du sender beskeder.

Du kan skrive direkte til en anden person på Mastodon. Dog skal du være opmærksom på at hvis du omtaler en tredje person i beskeden og kommer til at referere til denne person med denne persons navn, således: @SamirMaktabi, så bliver denne person en del af dialogen. Personen vil altså kunne se alt det. som i har skrevet om personen. Der er forlydender om at dette måske bliver ændret.