Data sikkerhed,  Device Management,  Gadgets

“Remarkable” – spændende værktøj, men burde nok kun benyttes med omtanke.

Mange leder efter en erstatning for “papir og pen”, når der skal tages notes under et møde. Det er bare hurtigere end at taste løs på et tastatur og giver let mulighed for tilføje tegninger, mindmaps, streger, osv. Samsung og Apple har digitale løsninger og senest er det norske produkt “Remarkable”.

Opdatering 31.3.2023: Remarkable har responderet på min henvendelse om sikkerheden set fra en virksomheds side af. Disse svar har jeg opdateret dette indlæg med og markeret det med (#).

Jeg har ledt efter en god løsning, som kan effektivisere min hverdag. Jeg sidder ofte med min laptop, som bruges til at vise en Powerpoint eller et Excel ark på en stor skærm. Det gør det svært at tage noter på samme laptop undervejs.

Jeg har lært, at det er hurtigere for mig at tage noter i hånden og jeg kan let få mine tegninger med, samt trække pile fra et punkt til et andet punkt.

Jeg har tidligere testet en “Rocketbook“, som er en kombination af en blok og en app, der overfører billedet til OneDrive, OneNote, m.m. Denne løsning fungerer, men jeg vil gerne kunne optimere overførslen af mine håndskrevne noter til fx. Microsoft OneNote.

Remarkable er “kun” et noteværktøj.

Nu har jeg set flere benytte en Remarkable og ved ved en hurtig præsentation blev jeg nysgerrig. Kunne dette være den digitale løsning, som jeg har ledt længe efter?


Den har en god tablet størrelse (10,3″ skærm) og er ganske tynd (4,7mm) i forhold til andre tablets. Det er et noteværktøj med en pen. Efter sigende skulle den være ret god til at OCR-konvertere håndskrevne noter til maskintekst. På enheden gemmes alle dine noter.
Med et Connect-abonnement (dkr. 29,- pr måned, 1. år er gratis (#)) kan man gemme sine alle sine noter i deres cloud løsning baseret på Googles Cloud Platform (og i Europa.)
Man kan endvidere synkronisere med Google Drive, Dropbox eller OneDrive, men desværre ikke umiddelbart til OneNote eller Evernote.
Bemærk at det er en PDF-fil, der overføres og ikke redigerbar tekst.
Der er desværre ingen browser eller mulighed for andre apps.
Den skulle have en batterilevetid på ca. 10 dage.
Se mere om Remarkable 2-enheden i deres reklamefilm her nederst på siden.

Prisen er høj.

Den nyeste model Remarkable 2, med den almindelige pen, standard cover og 1. års abonnement på Connect koster dkr. 3.970,-. I år 2 koster abonnementet ca. kr. 350,- om året.
Til sammenligning, så koster den seneste Samsung tablet – Tab S8 (mindste model) lige under dkr. 5.500,-. Den har også pen og apps til at tage noter i. (som jeg dog endnu ikke har haft mulighed for at teste).

Hvor gemmes organisationens data?

Men der er forhold, som en virksomhed skal tage højde for, når de tillader brugen af disse redskaber. For hvor ender de data, som brugeren skriver på enheden. Det kunne være sensitive noter fra et ledermøde om strategier, økonomi, noter i forbindelse med en jobsamtale, mv. Disse data skal organisationen drage omsorg for, og sikre at de ikke bliver delt (måske ufrivilligt) på drev, hvor organisationen ikke kan håndtere dem.

Jeg kan ikke finde udtalelser fra jurister, Datatilsynet eller andre, der har forholdt sig til dette emne. Overordnet så siger lovgivningen, at en organisation skal drage omsorg for sine data og sikre, at disse ikke kan komme i de forkerte hænder.
Organisationer implementerer forskellige løsninger, der skal sikre, at der ikke sendes sensitive data ud af organisationen. Man vælger måske at alle organisationens data/filer skal være krypterede, så de er sikret, hvis de bliver delt.
Og man kan, med rette, fremhæve at sensitive noter skrevet ned i en klassisk notesbog ikke kan krypteres eller “slettes”, hvis notesbogen skulle blive stjålet.

Det grundlæggende må være en kommunikativ opgave om ansvar for organisationen. Organisationen bør sætte nogle retningslinjer for noter taget i både den digitale- og i den fysiske notesbog

Jeg sidder tit i møder og har fx. en præsentation vist på en skærm fra min laptop. Det betyder at jeg ikke let kan tage noter på samme laptop. Og møde noter skal tages hurtigt. Efter mange forskellige forsøg er jeg kommet frem til at det hurtigste for mig er en note skrevet med en pen.

Remarkable kan ikke administreres ved hjælp af en MDM løsning (#)

Remarkable oplyser, at de pt. ikke har planer om at enheden skal kunne administreres vha en device management løsning og derved løfte sikkerheden omkring en virksomheds data. Virksomheden kan derved ikke sikre at (sensitiv) data er beskyttet iht. lovgivningens krav. Bliver en enhed stjålet, så vil dens data ikke kunne slettes eller låses.

Det betyder også at en virksomhed ikke vil kunne bestemme, hvor data skal gemmes, så virksomheden derved beskytter “sine” noter. Data ligger på enheden og på den personlige konto, som medarbejderen opretter.

Min vurdering

Jeg synes, at designet er lækkert på en Remarkable, men at dens funktioner er stærkt begrænsede. Set i forhold til den samlede pris, så bliver den alt for dyr. Jeg sammenligner den billigste model, pen og cover med fx. den billigste Samsung Tab S8. En Samsung tablet giver mig mange andre muligheder: alle mine Android apps, Netflix, farveskærm, osv.

(#) Som sikkerhedsansvarlig i virksomheden, så vil jeg ikke kunne tillade at en medarbejder benytter en Remarkable til at tage virksomhedsrelaterede noter på, når jeg ikke kan beskytte disse data og fx. slette dem fra medarbejderens enhed, hvis denne vælger at skifte job til konkurrenten. Løsningen henvender sig – i mine øjne – til privat brug, til studerende, men ikke til en virksomhed.

Jeg har tidligere skrevet om mine krav og forbehold til digitale note løsninger i bl.a. dette indlæg, som du lige bør skimme igennem, hvis du selv går med tanker om at finde en digital løsning.

Med hensyn til at beskytte organisationens data, så ville jeg indrulle en android tablet i organisationens MDM løsning og her udrulle de note apps, som skal benyttes til personens arbejde i “Work Profile”. Herved har jeg, som organisation, bedre styr på organisationens data.

Når dette er sagt, så har jeg desværre endnu ikke haft mulighed for at teste note funktionen på en Samsun Tab S8. Jeg håber desuden snart at kunne teste den nye Microsoft Surface; den har jeg kort testet og her fungerer pennen, håndskrift og OCR scanning, ganske godt.

Opdatering Januar 2023: Jeg har nu testet en Samsung tablet og også skrevet et blog indlæg, hvor jeg redegører for mine 15 krav til en eNotebook. Følg med her.

Dette indlæg er IKKE sponseret på nogen måde.

Fandt du artiklen inspirerende, så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få de seneste indlæg hver fredag.
Jeg holder dine data private, dvs. deler dem med ingen og bruger dem ikke til andet end at sende dig mit nyhedsbrev.