
Når Microsoft går imod den amerikanske præsident med en klar afvisning af FCPA-pausen.
I går udsendte Microsoft en pressemeddelelse, hvor de klart tager afstand fra den amerikanske præsidents beslutning af 10. februar i år om at sætte Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) på „pause‟. Microsoft fastslår, at deres forhandlere og samarbejdspartnere fortsat skal overholde virksomhedens Code of Conduct og Anti-Corruption Policy, uanset hvad den amerikanske regering måtte beslutte.
Med andre ord: Microsoft går direkte imod præsidentens dekret.
Den amerikanske Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) blev vedtaget i 1977 for at forhindre bestikkelse af udenlandske embedsmænd i forbindelse med forretningsaftaler. Loven forbyder amerikanske virksomheder, borgere og deres partnere at give eller love økonomiske eller materielle fordele for at sikre sig forretning. Den har længe været et centralt redskab i USA’s kamp mod international korruption.
Hvad betyder FCPA-pausen?
Præsidentens beslutning indebærer, at håndhævelsen af FCPA er suspenderet i mindst 180 dage, mens Justitsministeriet gennemgår og muligvis ændrer reglerne for, hvordan loven skal håndhæves fremover. Begrundelsen er, at den nuværende praksis hæmmer amerikanske virksomheders konkurrenceevne globalt og skader nationale sikkerhedsinteresser.
Kort sagt argumenterer præsidenten for, at FCPA i sin nuværende form gør det sværere for amerikanske virksomheder at operere i udlandet, fordi de er underlagt strengere regler end mange af deres udenlandske konkurrenter.
Microsofts modsvar: Forretning med integritet
Microsofts reaktion viser, at de ikke er villige til at lempe deres egne standarder, selvom regeringen giver dem muligheden. Deres pressemeddelelse understreger, at de fortsat vil kræve, at alle deres partnere og forhandlere følger deres interne retningslinjer for anti-korruption – uanset om FCPA håndhæves eller ej.
Det er en bemærkelsesværdig position: Microsoft vælger her aktivt at afvise en præsidentiel beslutning, fordi de mener, at det er i strid med deres værdier og globale forretningsetik. De sender samtidig et stærkt signal til deres kunder, investorer og samarbejdspartnere: Integritet kommer før kortsigtede fordele.
Når virksomheder tager ansvar – eller ej
Microsofts reaktion rejser et større spørgsmål: Hvor mange andre store amerikanske virksomheder vil følge trop? Vil vi se flere virksomheder, der fastholder deres egne strenge anti-korruptionspolitikker, eller vil nogen udnytte denne midlertidige pause til at lempe deres egne standarder og tage genveje i konkurrencekampen?
I en tid, hvor virksomheder i stigende grad bliver moralske aktører på den globale scene, er Microsofts valg et stærkt eksempel på, hvordan private aktører kan gå imod deres egen regerings politik, hvis de mener, at det er det rigtige at gøre.
Min personlige mening: Ros til Microsoft for at stå ved deres principper og ikke give køb på disse.
Når dette så er sagt, så er jeg godt klar over at Microsoft har været involveret i sager i fx. 2019 om netop bestikkelse. Siden da har de taget et standpunkt og viser her at de står ved det. Det bliver spændende at se hvad Apple, Amazon, Oracle, osv. vælger. Indtil videre har de været tavse.
