Big Data,  Overvågning

Bruger du Endomondo, pulsur eller lign. når du dyrker motion? Måske skulle du genoverveje det!

Som 93% af alle brugere, så læser du sikkert ikke det der står med småt, når du installerer en app eller opretter dig på en web-service.

I forbindelse med den nye Persondata forordning, så tales der meget om at virksomhederne opsamler og videresælger personlige data om os og vores privatliv, herunder helbred.

Men er du klar over hvad de bruger disse data til og hvilke konsekvenser det kan have ?

Jeg ville lige se hvad Endomondo appen indsamler. Endomondo er en app, som ganske mange sportsudøvere, herunder løbere bruger, til at holde styr på deres træning, rute, tider, mv.

Tilbage i begyndelsen af 2015 blev det danske firma solgt til et stor amerikansk virksomhed: “Under Armour”, som derved fik adgang til data på alle Endomondos brugere.

Følgende udklip er taget fra Endomondos hjemmeside, hvor deres “Vilkår og privatlivspolitik”-knap henviser til “Under Armours” danske hjemmeside.

 

Dine personlige data forlader derved EU og de strengere regler, der gælder for at beskytte dine personlige data. Dine data kan faktisk blive sendt til bearbejdning i et eller andet land, hvor datasikkerheden omkring personlige data er ganske lav.

Men hvilke data er det da de indsamler?

Placeringsdata vil sige at de ved hvor du bor (også på ferien i udlandet) og kan lægge denne demografiske oplysning ind i deres algorimte.

Præstationsdata vil sige alle de oplysninger, som du afgiver fx. via tilsluttede pulsmåler, skridttæller og lignende. Naturligvis ved de også hvor tit du dyrker motion og i hvor god form du er. De ved også om du vejer for meget og hvordan dit hjerte har det. Når alle disse data beregnes så har de en ganske god viden om dig og dit helbred: BMI-tal, osv.

Da mange gerne vil vise deres venner, hvor meget de træner, så bruger mange deres Facebook konto til login. Andre forbinder deres Endomondo konto med Facebook.

Se nu bliver jeg tosset!!  Under pkt. 3 får de nu adgang til din venneliste! Men bare fordi vi er venner, så mindes jeg ikke, at jeg har givet dig lov til at overdrage informationer om mig til “Under Armour”! Ja jo…DU kan ændre det, men når du ikke har læst vilkårene, så har du nok heller ikke tænkt over dette, og derved ændret i dine privatindstillinger!

Næste gang en af mine Facebook venner poster deres Endomondo resultat, så må jeg heller skrive til dem, og bede dem rette i deres privatindstillinger!

De må  videresælge de indsamlede data!

I deres vilkår står der desuden at de har ret til at koble dine data sammen med data fra andre tjenester, hvis data de har købt. For at kunne koble alle de data, både “personlige data” og “andre oplysninger”, som de har indsamlet sammen med disse indkøbte data, så skal der jo være en signifikant nøgle, der holder det hele samlet, og så er det pludselige så som så med fine ord som “anonyme, aggregerede, afidentificerede” data.

Nu ved vi at de har et ret godt indblik i vores personlige data, vores helbred, vores demografi kombineret med de indkøbte data, så bemærkede jeg dette afsnit:

Så disse indsamlede data må de altså videregive til andre partnere, som kan bruge dem, som de har lyst til, så længe det er kommerciel forskning…..

Et forsikringsselskab, der tilbyder livsforsikringer eller blot sundheds forsikringer, kan nu bruge disse data til kommercielt at sætte din præmie eller klassificere dig som uønsket kunde.

Ved din kommende jobsamtale ved virksomheden vide en masse om dig ud fra beregningerne på disse data, og mon ikke det kommer til at spille ind at dit BMI tal er for højt i forhold til den anden kandidat?

Bliver du sat ned af listen, hvis du har brug for en hjerteoperation ude i fremtiden? Og vil disse data blive brugt til at prioritere hjælpen til barnløse par, der søger hjælp til at få et barn.

Tænker du ud i de mange science fiction film (eller blot bagud til Hitlers raceprogram) vil disse data så blive brugt i fremtiden til at regulere befolkningen ? De data du afgiver i dag, kan danne grundlag for disse vurderinger om 30 år, hvor verden ser anderledes ud.

Perspektiverne i BigData er, i mine øjne, skræmmende. Bliver vi snart opdelt i et klassesamfund basseret på vores fine tal, antal likes, som vores billeder får, osv. Hvad mon denne “nye” raceadskillelse vil komme til at blive kaldt ?

Og jeg bliver skræmt af de forældre, som i julegave i 2017 gav deres barn et Garmin Vivifit. Det var årets helt store sællert. Når selvsamme forældre ikke læser vilkårene for deres eget pulsur, skridtmåler, Endomondo app, mv., så er mit kvalificerede bud at de heller ikke læser hvilke data om deres børns liv, helbred, demografi, osv. afgiver til Big Data.

Omvendt så imponeres jeg over hvordan Big Data indsamlerne formår at få os til – ukritisk – at købe nye gadgets, der afgiver alle disse data. Så er det godt at EU og bl.a. Margrete Vestager har fokus på dette bl.a. med den nye persondataforordning.

Like-opdelt samfund.

Har du Netflix ? Så prøv at se afsnittet “Nosedive” i serien “Black Mirror”, (1 afsnit i 3. sæson).

Har du ikke Netflix, så har Jack Goin lagt afsnittet op her på Youtube. Jeg lover dig at afsnittet får dig til at tænke dig om en ekstra gang fremover.

Med den nye persondatafordning, så får forbrugeren større sikkerhed omkring sine personlige data. Men hvis vi ukritisk installerer apps, som Endomondo, og kobler dem til vores Facebook konto, så giver vi afkald på vores rettigheder. For som udbyderne siger: kan du ikke acceptere vores vilkår, så brug en anden service.

Så…!

Hvad tænker du nu? Afinstallerer du disse apps og ligger pulsuret fra dig ? Er Big Data blevet så omfangsrigt, at du vælger at resignere og acceptere at verden ser ud sådan her nu? Og er du parat til at miste dit job til en med bedre tal end dig, nu du også har mistet din pensions forsikring?….

Skriv gerne dine tanker ind i kommentarerne herunder.