Gadgets

Rens din smartphone for bakterier og virus med UVC-lys.

Covid-19 situationen har fået os alle til at have meget mere fokus på bakterier. Analyser fastslår, at en smartphone bærer flere bakterier og vira end et offentligt toilet!
Denne enhed renser din smartphone, dine nøgler, briller, smykker, kreditkort, kuglepenne, mv. med ultraviolet belysning.

Jeg ser folk komme deres smartphone i lommen, iføre sig mundbind og derpå spritte deres hænder af, hvorefter de derefter tager deres smartphone frem! Så er vi jo lige langt!

Hvor tit renser du dine bilnøgler, dine briller og ja din smartphone? Og er i flere, der deler en enhed på arbejdet? Covid-19 smitter også ved overførsel fra flader, som en smittet har ramt. Vi deler bilnøgler, flytter partneres/kollegaens smartphone, ligger smartphonen fra os et øjeblik, osv.
Og hvad gør resten af dine familie og dine kollegaer?

Vi smittes af virus, svamp og bakterier. Det er jo også forkølelse og almindelig influenza, som spredes og ikke kun Covid-19. Læs blot denne undersøgelse af ForskerZonen.

Update 13.10.2020: En australsk undersøgelse påviser at COVID-19 kan blive op til 28 dage på en smartphone!

Rens med UVC stråler på et minut.

Jeg er blevet præsenteret for små “sanitizere”, dvs. små bokse, som man lægger fx. sin smartphone ned i. Trykker på knappen og enheden bliver nu belyst med UVC stråler, som dræber bakterier, mv.

Jeg har set store professionelle enheder, der kan belyse mange enheder på een gang eller enheder, der kan belyse store flader med UVC lys. En danske virksomhed har udviklet en robot, der kan køre ind på en hospital stue og belyse rummet med UVC-lys. En anden danske virksomhed har udviklet “UVC-boks“.

Statens Serum Institut åbner op for at at desinficere mod SARS-CoV-2 med UV-lys i deres nyhedsbrev af 25. august 2020 (link).

Denne sanitizer fra Sandberg bestråler med 265-280 nm, som anbefales af bl.a SGS Institute. Man lukker låget og trykker på knappen 1 gang, og indholdet bliver herefter belyst i et minut. Man kan også klikke 2 gange og så bliver enheden belyst i 5 min. Åbner du låget imens der belyses, så slukkes enheden.

Det er vigtigt at huske at man skal tage sin smartphone ud af coveret, så den bliver belyst ordentligt og over det hele. Og ligeledes med coveret.

Denne model har så lige en anden smart funktion: i låget er der en trådløs Qi-oplader! Det vil sige at hvis jeg lægger min Samsung Galaxy Note 10 oven på enheden, så oplades den med 10W trådløst!

Virker den?

Mange tests har påvist, at UVC lys renser enheder for bakterier, virus, mv. Mht. Covid-19, så har jeg dog ikke kunne finde dokumentation for at UVC lys med 100% sikkerhed fjerner denne virus. Jeg hæfter mig dog ved, at mange fagfolk, herunder Serum Instituttet, mener at UVC-belysning virker. Læs fx. denne artikel fra analyse instituttet SGS, der har certificeret denne renseproces.
Sandberg har fået processen certificeret. Men ja, jeg kan ikke se om den reelt renser mine enheder med de 99%, som Sandberg angiver. Men hvis den så blot fjerner 70% så er jeg allerede godt tilfreds og så er min familie og jeg allerede bedre beskyttet.
Og ja, når jeg tænker på hvad min smartphone har været igennem i løbet af en dag, så er jeg blevet rigtig glad for denne boks.

Enheden står centralt i hjemmet nu, og alle nøgler, smartphones, earpods, kreditkort, kuglepenne, mv. har lige fået en tur i boksen og mindst een gang om dagen.

Jeg skal selvfølgelig også have en stående på mit bord på kontoret, så jeg ligeledes kan rense de mange enheder, som kommer forbi mit bord hver dag!

Burde der står sådan en enhed rundt omkring i danske hjem og virksomheder? I mine øjne, så absolut! Om ikke få at rense vores smartphones for Covid-19, så for alle de andre bakterier og vira, som er på enheden. Og det burde være en fast vane, at en smartphone renses ganske som vi vasker hænder.

Lidt priser og fakta:

Sandberg leverer to modeller, den ene uden den trådløse oplader koster ca. kr. 400,- i butikkerne og den store med den trådløse oplader koster ca. kr. 600,-.

Den store model skal have strøm med et USB-C kabel, den lille USB-mikro. Jeg har prøvet med en powerbank, og med bilens oplader, og det virker også. Begge modeller belyser med 265-280 nm, altså efter anbefalingerne.

Ville være lækkert med en model, der også kunne rense en tablet.

Og så skal du lige have i erindring, at vores smartphones ikke har godt af at blive sprittet af med håndsprit. Du skal fx. tilsikre at det er 70 % isopropylalkohol du bruger, for ikke at skade coatingen på din iPhone eller din Samsung enhed.