Big Data,  Causerier

Samsung tvinger mig til uønskede reklamer :-(

Samsung tvinger en ny TV kanal og reklamer ned på mit smart TV, som jeg ikke har bedt om. TV kanalen Rakuten/TV Plus dukker op som en app, og jeg har ikke mulighed for at slette den eller frasige mig denne app og derved disse reklamer. Den overvågning, der følger med, vil jeg ikke acceptere.

Forhandleren, som solgte mig dette seneste Samsung TV, hævdede, at jeg – til enhver tid – kunne afinstallere disse pre installerede apps, så som Netflix og Spotify. Men man oplyste mig ikke, at der ville være apps, reklamer, mm., som jeg ikke kunne afinstallere.

På Samsungs hjemmeside informeres kunderne om at “TV Plus er gratis.” De skriver endvidere at det er “Uden Forbehold.” Og ja, langt nede skriver de også, at jeg ikke kan fjerne denne app/kanal.

Udklip fra Samsungs hjemmeside. Klik for link.

Mit “gamle” Samsung TV havde ikke denne app installeret og der kom ikke reklamer nede i menuen det første år. Men det gør der nu, og det er ikke noget jeg har aktiveret!

Ja, jo, jeg har en slem mistanke om at idet at jeg har accepteret Samsungs betingelser under installationen, hvorved Samsung kan gøre hvad de vil på mit TV. Og bemærk at hvis jeg ikke accepterer disse betingelser under installationen af TV’et, så kan jeg ikke fortsætte installationen og derved komme til at bruge TV’et.

Man kan ikke afinstallere TV-Plus!

Når jeg søger efter en mulighed for at slippe for denne app, så støder jeg på ganske mange sider, der har adresseret det samme. Mange har endda skrevet på Samsungs egen Community og klaget over dette og bedt om en løsning. Den er der naturligvis ikke, selv om dette har været adresseret igennem flere år nu. Som Samsung skriver, så er dette en integreret del af pakken.

Her er blot et par links, der handler om disse uønskede apps og reklamer:

Folk klager over, at når deres børn tænder for TV’et, så starter TV’et op på en af Rakutens kanaler med fx. krimier, vold, og andet, som de ikke ønsker at deres børn skal se.

Man kan dog fjerne appen TV-Plus/Rakuten fra hovedmenuen. Men Samsung oplyser at når appen opdateres med nye funktioner eller kanaler, så vil den dukke op igen. Og når TV’et så tændes, så starter TV’et på en af disse kanaler.

Bloat ware

Fra Samsungs smartphones og tablets har vi i mange år været vant til være tvunget til “bloatware”.
Bloatware er en betegnelse for alle de apps, som kommer med de enheder, som vi køber og som vi ikke selv har installeret/valgt.
Hvis du har købt en PC, så har du fået en masse apps pre-installeret, fx. McAfee Anti-Virus, som var gratis i 30 dage, hvorefter du igen og igen bliver mindet om at købe dette produkt.

Samsung fjernbetjening

Tilsvarende ser vi på smart TV’erne, hvor bl.a. Netflix og Amazon Prime endda har fået deres egne knapper på fjernbetjeningen.

Men, er det OK for Samsung at tvinge disse apps og reklamer ind på mit TV? Jeg blev, som sagt, ikke informeret om dette, inden jeg købte TV’et?

Dit Smart-TV overvåger dig.

Det er en kendt sag, at TV-producenterne monitorerer dit TV-forbrug. Det gør de apps, som du bruger, også. Man ved hvilke udsendelser, som du ser, hvilke reklamer du eksponeres for og som du ikke swiper væk fra. Man ved hvornår du tænder for TV’et og hvilke kanaler/apps, som du bruger mest. Du skal tilknytte din Apple, Samsung og/eller Google konto får at hente disse apps, og herved kan disse oplysninger nu knyttes til andre personlige oplysninger om dig.

Disse oplysninger benyttes til at skabe en profil på dig. Misbruget af disse data så vi fx. for nogle år siden med skandalen omkring Facebook-Cambridge Analytica i 2016-18, der benyttede indsamlede data til at påvirke Brexit afstemningen i Storbritannien og ligeledes påvirke det amerikanske valg i 2016 (der resulterede at Donald Trump blev præsident).

Disse data er en stor indtægtskilde for de firmaer, der indsamler disse data. Hertil kommer indtjeningen som følge af de reklamer, som vi herved også påtvinges.

Hvis du vælger at abonnere på fx. TV2 eller TV-3, så ved du at du kommer til at se reklamer. Du har aktivt valgt det selv. Og herved kan du også opsige dit abonnement, og derved slippe for disse reklamer.

Men når du køber et TV, så har du ikke samme mulighed.

Jeg vil gerne kunne købe et køleskab, en vaskemaskine, en støvsuger eller et TV uden at blive påtvunget reklamer eller overvågning! Jeg vil gerne betale lidt mere for at slippe for dette! Jeg vil gerne kunne gå ind på Borger.dk og frasige mig reklamer på samme måde, som jeg kan frasige mig husstandsomdelte reklamer. Jeg vil gerne have, at reklamer skal være et tilvalg, som jeg aktivt tager og ikke skal være påtvunget mig eller noget jeg skal kæmpe for at fravælge.

“Uden forbehold”

Samsung skriver “Uden forbehold” på deres hjemmeside. Men er det faktisk ikke omvendt, at hvis du ikke accepterer deres betingelser, der påtvinger dig disse apps/TV-kanaler og overvågning, så kan du ikke bruge deres smart TV? Så er der vel et forbehold!

udklip fra Samsungs hjemmeside.