Beskyt mit privatliv,  Overvågning

“Mr. Zuckerberg, what about our right to privacy”?

“Jeg har ikke noget at skjule”, siger mange, så jeg bekymrer mig ikke over at fx. Facebook og Google ved så meget om mig. Dette argument høres tit og ofte sammen med “jeg er jo ikke en vigtig person”.
MEN…alle har noget, som de ikke vil dele.

Tilbage i 2018 blev Mike Zuckerberg (lederen af bl.a. Facebook, Instagram og Whatsapp) spurgt af den amerikanske senator Dick Durbin, om han ville dele nogle oplysninger om sit privatliv. Spørgsmålene kom tydeligt bag på Zuckerberg. Dette skete under en senats høring om privat sikkerhed i april 2018.

Senator Durbin spørger først Zuckerberg om han vil oplyse navnet på det hotel, som han havde overnattet på inden denne høring. Zuckerberg tøvede længe og svarede så “Nej!”.

Derefter spurgte Durbin om Zuckerberg ville dele navnene på de folk, som han havde skrevet beskeder med i den forgangne uge. Hertil svarede Zuckerberg at “Nej, det ville han nok vælge ikke at gøre..!”

Senator Durbin bruger derefter Mark Zuckerbergs svar til at uddybe sin pointe: at vi alle har ret til privatliv!

Du kan se det berømte klip her:

Tilbage i 2016 var der meget tale om, at vi skulle dække vores webkameraer til, idet disse kameraer (og mikrofoner) faktisk kunne filme alt hvad vi foretog os, også selvom vi ikke havde aktiveret kamera funktionen selv.

Mark Zuckerberg delte et billede, hvor man i baggrunden kunne se at den laptop, der stod på bordet. Chris Olson var hurtig til at spotte at der både var tape over kameraet og over mikrofonen.

Måske skulle jeg blot stoppe her og lade læserne reflektere over dette i forhold til alle de data, som Facebook Instagram og WhatsApp indsamler her…..


Vi har ALLE noget at skjule!!

Tilbage i 2013-2014 udfordrede Edward Snowden den amerikanske senator Dianne Feinstein om beskyttelsen af vores privatliv. Dette skete efter at Snowden havde afsløret at bl.a. NSA indsamlede data om os alle. Feinstein forsvarede NSA’s ret til at indsamle data, bl.a . med argumentet at dem, der ikke havde noget at skjule, heller ikke ville have problemer med at NSA havde adgang til deres emails, telefonkald, mv. Som jeg husker det, så udfordrede Snowden Fernstein ved at bede om adgangskoderne til mailboks og nøgler til hendes hus. For hun havde vel ikke noget at skjule. Feinstein afslog dette…selvfølgelig.

Hver gang jeg hører danske politikere forsvare Politiets rettigheder, Politiets- og Forsvarets Efterretningstjenesters indblik i private borgeres data, eller forsvare den, i iflg. EU ulovlige logningsbekendgørelse, med samme argumenter, så får jeg myrekryb. Argumentet for, at de er nødt til at indsamle data for ALLE danskere, for at kunne finde “nålen i høstakken” skræmmer mig. Vi har set hvad indsamling af data kan bruges til igennem historien.

Og har den fyrede og fængslede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen faktisk delt dansk efterretninger med “udenlandske tjenester” og måske givet dem tilladelse til at overvåge al dansk internettrafik?

Jeg har ikke noget at skjule! Men jeg vil gerne kunne gå rundt uden at Google, Facebook eller Apple ved hvor jeg er hvert eneste øjeblik af mit liv. Jeg vil gerne have mulighed for at stoppe op ved Facebook eller Instagram opslag, der støtter den iranske frihedskamp, uden at dette bliver logget til min politiske profil, og jeg vil gerne kunne deltage i demonstrationer imod Donald Trump uden at overvågning senere skal betyde at jeg eller mine børn ikke kan få turist visa til USA. Jeg vil gerne kunne spise en masse god julemad og se gode julefilm og serier, uden at mit smartwatch fortæller mit forsikringsselskab, staten og arbejdsgiver, at jeg ikke passer på min helbred og har sprunget motionen over i hele december måned. Og jeg vil ikke have at sundhedsmyndighederne vurderer mig på nogle arvelige gener, der MÅSKE kan føre til fx. diabetes, blot fordi min bror har fået taget en DNA-test.

Jeg vil have retten til selv at bestemme, hvem der må få MINE PRIVATE data!


I forrige uge afgjorde Det Europæiske Databeskyttelsesråd 3 sager, der alle var relateret til beskyttelsen af borgernes privatliv. Afgørelser, som vil have stor betydning for Facebooks og Instagram fremover, men også alle de andre store tech platforme.

Det bliver spændende at se hvilke konsekvenser disse afgørelser vil have fremover for vores ret til et privatliv.

Fandt du artiklen inspirerende, så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få de seneste indlæg hver fredag.
Jeg holder dine data private, dvs. deler dem med ingen og bruger dem ikke til andet end at sende dig mit nyhedsbrev.