• Forkortelse for Den Europæiske Frihandelssammenslutning.  Denne institution sikrer europæisk frihandel, og regulerer dermed tilfælde, hvor medlemslandene forsøger at indføre åbne og/eller skjulte forsøg på national protektionisme.

 • #1

  Note: Jeg er bekendt med at nogle organisationer har indskrevet i Personalehåndbogen, at organisationen må udføre en full-wipe på enheden, såfremt den har adgang til firmaet data. Jeg kan ikke anbefale dette: 1) jeg er ikke sikker på at den reelt holder i retten, hvis det blev til en sag, og 2) man risikerer hurtigt at medarbejderne så frasiger sig at have en hybrid-/COPE enhed og da slet ikke vil tillade denne administration af ens egen BYOD enhed!.

 • 3G

  3. generation af dataforbindelse med download hastigheder på op til 384 KBit/s og 128 Kbit i upload.

 • 4G

  4. generation af dataforbindelse med download hastighed på op til 100 Mbit/s og uplod hastigheden på 50 Mbit/s.

 • 5G

  5. generation af dataforbindelser og snart kommende standard med download hastigheder på op til 1,9 Gbit i sekundet, altså 1900 Mbit/s.

 • Access Point

  Betegnelse for den enhed, som du har siddende derhjemme, og som kobler dig på internettet. Forkortes også AP og omtales som AP’er.

 • Active Directory

  Active Directory (AD) opbevarer informationer og indstillinger i en central database. Active Directory giver også administrationen mulighed for at tildele politikker, udrulle software, og anbringe kritiske opdateringer til en organisation. Azure Active Directory (AAD) er cloud versionen af AD.

 • Advanced Encryption Standard

  Advanced Encryption Standard – Krypteringsstandard. Idag forventes minimum en 256 bit kryptering, der af begrebet AES 256. Wikipedia

 • Android Enterprise

  Android er Googles operativ system til mobile enheder. Det er det mest udbredte operativ system i verden. Android Enterprise – forkortelse for Googles API-sæt til Android, der bla. tilgodeser virksomheders krav til de mobile enheder mht. bla. sikkerhed. Blev lanceret i forbindelse med version 5.0 – “Lollipop“ Android Enterprise Recommended “AER” – betegnelse for udvalgte android enheder, der har de tekniske specifikationer, der gør enheden klar til at kunne håndtere bl.a. Android Enterprise Work Profile. Android One: en betegnelse for Android enheder, der bl.a. ikke har installeret bloatware på enheden. Læs mere her Link til Wikipedia Google navngav de forskellige versioner…

 • Apple Business Manager

  Apple Business Manager – Apples portal for virksomheder. Forkortes ofte ABM Benyttes til at administrere fx. enrollment programmet Apple Device Enrollment (tidl. Device Enrollment Program – DEP) og Volume Purchase Program (“VPP”). Alle organisationer, der håndtere Apple enheder, skal have en konto på denne portal.

 • Apple ID

  En Apple brugers private konto. Kan også være en organisations konto nummer, som benyttes bl.a. i forbindelse med organisationens Mobile Device Management løsning.

 • Apple Push Notification Service certifikat

  Apple Push Notification Service certifikatet en en vigtig del af opsætningen af et device management løsning. Dette forkortes APNS-certifikat. Dette certifikat er afgørende for at en device management løsning vil kunne kommunikere med en Apple enhed. Det sætte op i den initielle konfigurering af Device management systemet. Skal fornyes hvert år.

 • Apple School Manager

  Apples portal for uddannelses organisationer. Forkortes ofte ASM. Her administreres fx. indkøb af apps via programmet “VPP (Volume Purchase Program) og enrollment programmet ADE (Apple Device Enrollment, tidligere benævnt DEP for Device Enrollment Program). Alle uddannelsesorganisationer, der håndtere Apple enheder, skal have en konto på denne portal.  

 • Application Programming Interface

  Application Programming Interface (API) – betegnelse for de funktioner, hvorved man bla. kan administrere en mobile enhed. Et API kunne være den funktion, hvormed man kan disable kamerafunktionen. (link)

 • Appware

  Appware er en betegnelse i gruppe med malware og ransomware. Her er tale om apps, så som Instagram, Facebook, Endomondo, Starbucks, osv. som vi ukritisk giver adgang til data på vores mobile enheder. Typisk giver vi disse apps adgang til alle kontakter på vores enheder, hvorefter de kopiere disse ud på deres egne servere, evt. uden for EU. Især kritisk er at mange blander private kontakter sammen med firma kontakte, hvorved man uden at have tænkt over det, har delt firmadata med en privat app. Det er jo de færreste, der læser “Terms and Conditions”, når vi installerer en app…

 • Automatic Device Enrollment

  Automatic Device Enrollment (ADE) – udrulningsløsning fra Apple til iOS, iPadOS, MacOS og tvOS, der gør den initielle opsætning af en masse enheder meget lettere for slutbrugerne. Løsningen er tidligere kendt som DEP – “Device Enrollment Program”. Udgik som officielt begreb pr. 1.12.2019. Læs mere

 • Autopilot

  Begrebet Autopilot benyttes ved automatisk indrulning af Microsoft Windows 10 PC’er i en organisations device management løsning. Fungerer efter samme princip, som Apple ADE, Android ZTE eller Samsung KME. Med Autopilot behøver IT afdelingen ikke længere at have fysisk fat i en nye enhed, når den skal sættes op med programmer, mv. Dette styres nu igennem device management systemet, som ruller disse programmer og politiker automatisk ud på enheden, når slutbrugeren logger ind på enheden for første gang.

 • black hat

  Black Hat er en årlig konference, der fokuserer på informationssikkerhed og hacker teknologi. Konferencen er primært rettet mod professionelle sikkerhedsforskere, sikkerhedschefer og IT-personale. Det er et sted hvor man kan lære om de nyeste trusler og sårbarheder i software og hardware, diskutere og dele erfaringer og netværke med andre i branchen. Konferencen afholdes typisk i USA og er kendt for at have et højt niveau af teknisk dybde, med talere der præsenterer deres forskning, værktøjer og metoder. Derudover, er der også ofte workshops, hvor deltagerne kan dykke dybere ned i specifikke emner. Black Hat konferencen er kendt for at være…

 • Bloatware

  Bloatware: Betegnelse for alle de apps, som hardware producenterne ligger ned på enheden, som du måske ikke har behov for. Nogle af disse apps kan forbruge batteri og dele dine data. Du kender sikkert disse apps, som fx. Apple, Samsung eller Sony har installeret på din mobile enhed. Bloatware forekommer fx. også på SmartTV, Windows PC eller Apple Mac. Bloatware kan være umuligt at afinstallere. Se også Android One. Læs mere på Wikipedia her.

 • Bring Your Own Device

  Forkortelse for: Bring Your Own Device (BYOD) – benyttes ofte ved mobil strategier. Når medarbejderne selv benytter deres egne enheder i forbindelse med deres arbejde. Det kan også være studerende, der medbringer egne enheder ind på institutionens netværk. Læs mere uddybende her.

 • Cellebrite

  Cellebrite er en israelsk virksomhed, der har udviklet et værktøj til at give myndigheder, mv. adgang til (krypterede) oplysninger på en iOS enhed. Værktøjet benyttes af mange amerikanske myndigheder. Cellebrite menes at have assisteret de amerikanske myndigheder i 2016 med at få adgang til indholdet på en iPhone, hvor Apple nægtede at assistere myndighederne. Læs mere her.

 • Chose Your Own Device

  Forkortelse for: Chose Your Own Device (CYOD) – benyttes ofte ved mobil strategier. Når virksomheder udvælger bestemte modeller, som medarbejderne kan vælge imellem. Medarbejderne må oftest benytte disse enheder privat. Læs mere uddybende her.

 • Chrome

  Chrome kan enten henvise til internet browseren Chrome, som mange af os bruger, når vi “googler”. Chrome kan også henvise til den type laptop, som kører på Googles “styresystem”: chrome, som reelt vil sige udelukkende er browser basseret.  

 • CISO

  forkortelse for stillingsbetegnelsen Chief Information Security Officer. CISO er ansvarlig for at etablere og vedligeholde virksomhedens vision, strategi og programmer for at sikre, at it-sikkerhed, informationsaktiver og teknologier er tilstrækkeligt beskyttet.

 • Common Vulnerabilities and Exposures

  Er en forkortelse for “Common Vulnerabilities and Exposures” og er en organisation, der indsamler og udarbejder en liste over alle it relaterede sikkerhedshuller og – sårbarheder. De mange medlemmer indrapporterer deres fundne fejl, som herefter får et CVE nummer, som man kan referere til. En sårbarhed bliver vurderet på en skala fra 1 – 10. En score over 7,5 regnes for ganske alvorlig sårbarhed. Læs mere her.

 • Company Owned Personal Enabled

  Forkortelse for: “Company Owned, Personal Enabled” (COPE) – benyttes ofte ved mobil strategier. Når en organisation indkøber og udleverer enheder til medarbejderne. Enhederne tilgår virksomhedens data. Afgørende her er at medarbejderen må benytte enheden privat, modsat en COBO-enhed. Læs mere uddybende her.

 • Company Owned, Business Enabled

  Fagterm og engelsk for en “funktionsenhed” (1) En funktionsenhed benyttes til at få adgang til virksomhedens data til fx. udføre bestemte opgaver. Det kan være registrere varer. Men det dækker også over fx. smartphones og tablets, som brugeren IKKE må benytte privat. COBO er forkortelse for “Company Owned, Business Owned”. Tidligere benyttedes forkortelsen COBE for  “Company Owned, Business Enabled”, men forkortelsen lå for tæt op af modstykket COPE (Corporately Owned Personally Enrolled” Læs mere uddybende her.  

 • compliant

  Ordet betyder på dansk “I overensstemmelse”, men jeg synes personligt ikke, at det danske ord også understreger den vigtige nødvendighed, der ligger i at være i overensstemmelse med gældende lovgivning.