• Autopilot

  Begrebet Autopilot benyttes ved automatisk indrulning af Microsoft Windows 10 PC’er i en organisations device management løsning. Fungerer efter samme princip, som Apple ADE, Android ZTE eller Samsung KME. Med Autopilot behøver IT afdelingen ikke længere at have fysisk fat i en nye enhed, når den skal sættes op med programmer, mv. Dette styres nu igennem device management systemet, som ruller disse programmer og politiker automatisk ud på enheden, når slutbrugeren logger ind på enheden for første gang.

 • Apple School Manager

  Apples portal for uddannelses organisationer. Forkortes ofte ASM. Her administreres fx. indkøb af apps via programmet “VPP (Volume Purchase Program) og enrollment programmet ADE (Apple Device Enrollment, tidligere benævnt DEP for Device Enrollment Program). Alle uddannelsesorganisationer, der håndtere Apple enheder, skal have en konto på denne portal.  

 • Mobile World Congress

  Mobile World Congress (MWC) er Europas største mobility tech relaterede messe, hvor producenter så som Samsung, Sony, Microsoft, Google/Android, LG, Huawei, Intel, DELL, VMware, SOTI og mange mange flere udstiller. i 2019 var der over 2.000 udstillere i 8 haller og med over 100.000 besøgende. Messen foregår i Barcelona, Spanien, normalt den sidste uge i februar. Læs mere på www.mwcbarcelona.com

 • Apple Push Notification Service certifikat

  Apple Push Notification Service certifikatet en en vigtig del af opsætningen af et device management løsning. Dette forkortes APNS-certifikat. Dette certifikat er afgørende for at en device management løsning vil kunne kommunikere med en Apple enhed. Det sætte op i den initielle konfigurering af Device management systemet. Skal fornyes hvert år.

 • Tizen

  Tizen er et Linux baseret operativ system, som primært Samsung benytter på fx. deres skærme. Link til Wikipedia.  

 • Operativ system

  OS er forkortelsen for operativ system. Det kunne være Windows, MacOS, iOS, Android, Symbian, Tizen, KaiOS, m.m.

 • WS1

  WorkspaceOne (Forkortelse for VMware UEM produkt, tidligere kendt som AirWatch)

 • Zero Touch Enrollment

    Zero Touch Enrollment – ZTE – er en udrulningsløsning fra Android, der gør den initielle opsætning af en masse Android enheder meget lettere for slutbrugerne. Forudsætter at organisationen benytter et Mobile Device Management system (MDM/EMM). Enhederne skal tilmeldes organisationens ZTE konto af en certificeret forhandler, fx. COMM2IG. Når en medarbejder udpakker (eller firmware resetter) en android enhed, så checkes enhedens IMEI-nummer automatisk på ZTE portalen og dirigeres videre til organisationens MDM/EMM løsning, hvorefter medarbejderen straks herefter vil se på skærmen at deres enhed er ved at blive opsat af organisationen. Bemærk at for Samsung enheder så skal enhederne tilknyttes…

 • Volume Purchase Program

  Volume Purchase Program – Apple løsning, som tillader skoler og virksomheder at indkøbe apps og distribuere dem via en EMM løsning.

 • System Center Configuration Manager

  Microsoft System Center Configuration Manager – løsning, som mange organisationer benytter til at administrere Windows PC’er, servere, mv. Blev i december 2019 lagt sammen med Intune under det nye samlende begreb: Microsoft Endpoint Manager, som forkortes MEM. Taler man specifikt om funktioner i det nye produkt navn MEM, som adresserer det “gamle” SCCM, så benyttes i dag forkortelsen MEMCM, som står for Microsoft Endpoint Manager Configuration Manager Link til Wikipedia.  

 • SAML

  Security Assertion Markup Language – Sikkerhedsprotokol til udveksling af sikkerhedscertifikater. Link til Wikipedia.  

 • SaaS

  Software as a Service – forkortelse, der tilknyttes ydelser indenfor IT, hvor kunden lejer softwaren på en subscription aftale. Softwaren er typisk hosted hos leverandøren. Link til Wikipedia  

 • Ruggedized

  En betegnelse for mere robuste mobile enheder, som f.x. håndscannere, tablets, PC’er og smartphones. Det kunne være den slags, som DHL kører rundt med og hvor du underskriver på skærmen. Eller de scannere, som man ser på mange lagre eller ved indtjekningen i lufthavnen.

 • Perpetual licens

  En licensmodel, som er ved at blive udfaset. Man købte softwaren i år 1, og derefter efterfølgende år et mindre beløb for software opdateringer og support. Se også Annual licens.

 • OEM

  Original Equipment Manufacturer – bruges bla. som en betegnelse for de forskellige hardware producenter af smartphones, der bruger Android operativ systemet. Det kunne være Samsung, Sony, Lenovo, Zebra. Link til Wikipedia.  

 • Personal Information Management

  En samlende betegnelse for Email-, kontakter-, kalender- data, der benyttes når man, fx. i forbindelse med EMM og UEM løsninger taler om at beskytte disse data. “PIM-Containeren” er en app, som giver adgang til disse Pim-data. Læs en uddybende beskrivelse af PIM-containeren her. Forkortes ofte: PIM

 • MSP

  Kan betyde 2 ting: Managed Service Provider – en betegnelse for en udbyder af fx. sikkerhedsprodukter, men hvor denne udbyder står for at opsætte, administrere og vedligeholde løsningen, som en service. Monthly Service Payment – en betegnelse for at man kun betaler for de licenser, som man forbruger hver måned. I modsætning til den klassiske subscription model, hvor man indkøber licenser for enten 12, 24 eller 36 måneder.  

 • Mobile Security Management

  Mobile Security Management (MSM) – håndtering af sikkerhedssoftware på mobile enheder. Kan være en del af EMM eller UEM løsninger.

 • Knox Mobile Enrollment

  Knox Mobile Enrollment (Samsung værktøj) udrulningsløsning fra Samsung, der gør den initielle opsætning af en masse Samsung enheder meget lettere for slutbrugerne. Læs mere om KME her  

 • Knox Configure

  Knox Configure (Samsung værktøj) – som bruges til at konfigurere en Samsung enhed.

 • K-12

  Licens betegnelse: Kindergarden-12th grade – bruges normalt med Education licenser

 • Itune

  Apple løsning til slutbrugere: https://www.apple.com/dk/itunes/  

 • Microsoft Endpoint Manager

  Microsoft UEM løsning til håndtering af enheder benævnes Intune. Blev pr. december 2019 blev Intune lagt sammen med bla. System Center Configuration Manager (SCCM) under det fælles produktnavn: Microsoft Endpoint Manager, forkortet MEM. I 2022, under Microsoft Ignite, stod det klart at Microsoft igen omtalte deres device manegement løsning, som Microsoft Intune. Læs mere om MEM her.  

 • International Mobile Equipment Identity

  International Mobile Equipment Identity (IMEI) – en mobil enheds unikke nummer. Bruges bla. ved tilmelding af enhederne til ADE, ZTE eller KME programmerne (for let enrollment). Tast: *#06#    og enhedens numre vil blive vist på skærmen. De første seks cifre: Tildeles af standardiseringsorganisationen GSMA og angiver producenten af ​​enheden. De næste to cifre: Angiver produkttype og markedsregion for enheden. De næste seks cifre: Angiver produktionsdetaljer for enheden, såsom produktionsdato og enhedens unikke identifikationsnummer. Sidste ciffer: Det er en check ciffer, der bruges til at verificere korrektheden af ​​de 14 første cifre i IMEI-nummeret. Link til Wikipedia.

 • Persondataforordning

  EU’s “General Data Protection Regulation”, der bl.a. skal værne om private data, af 27. april 2016. Forordningen trådte i kraft i Danmark d. 25. maj 2018. Også kendt på dansk som Persondataforordningen eller mere korrekt Databeskyttelsesforordningen. Link til Datatilsynets hjemmeside om forordningen.